muntele-elbrus

Muntele Elbrus

Lanţul principal din Munţii Caucaz marchează graniţa dintre Federaţia Rusă şi Georgia şi graniţa sudică dintre Europa şi Asia.

La circa 10 km nord de lanţul principal se află muntele Elbrus, cel mai înalt vârf, 5 643 m, aflat în întregime în Rusia şi Europa. Muntele este înconjurat de înălţimi de peste 5 000 m, într-o reţea de văi laterale pe unde câteva ferme de subzistenţă se chinuie să supravieţuiască printre stâncile şi grohotişurile de sub limita zăpezii permanente. Cu gheţarii care ies din mijlocul peticelor de pădure alpină, porecla regiunii „Alpii ruseşti” este binemeritată.

Excepţionala frumuseţe a muntelui Elbrus îi atrage pe turişti şi prin statutul său de munte potrivit pentru escaladă. Atât drumeţii, cât şi alpiniştii serioşi au nevoie de timp pentru aclimatizare în văile din apropiere, dar aici accesul este foarte complicat din cauza proximităţii cu graniţa naţională.

Ai nevoie de un vraf de hârtii ca să te poţi apropia de Elbrus sau ca să te poţi urca pe el, aşa că modalitatea optimă de a evita aceste probleme este să te apropii de munte numai din partea rusă. În capătul văii Baksan se află satul Terskol, la numai 4 km de capătul şoselei de la Azau, şi de unde un teleferic te va duce până la jumătatea muntelui, la refugiul Garabashi, aflat la 3 800 m

De aici vei vedea privelişti spectaculoase, cu zăpadă şi gheţari. Existenţa telefericului a deschis aceste pante sudice şi pentru schiori: poţi avea norocul să împărţi un loc cu ei pe Ratrak (Pisica Zăpezii) în telescaunul care îi duce şi mai sus, pe gheţari, inclusiv în aprilie sau mai.

Fiind atât de înalt între nord şi sud, muntele Elbrus are parte de temperaturi extreme care pot varia de la -30°C la +30°C într-o singură zi; vremea se schimbă dramatic in numai câteva minute. Vânturile de altitudine pot curăţa într-un minut un metru de zăpadă proaspătă, lăsându-l pe turistul neprevenit să alunece pe stratul de gheaţă. Elbrus nu e un munte blând.

CE ESTE

Cel mai înalt punct din Europa

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Mineralnîie vodî, apoi cu autobuzul (4 ore) până la Terskol.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nalcik, la 129 km.

NU RATA

Satele tribale din valea Baksan.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se obişnuieşte să închiriezi un minibuz împreună cu alte persoane. Autobuzele oficiale au program neregulat.