Tian Shan Mountains

Lanţul muntos Tien Shan

Lanţul muntos Tien Shan se întinde pe mai bine de 2 400 km şi formează aici graniţa dintre nord-vestul Chinei şi Kazahstan şi Kîrgîzstan. Cel mai înalt vârf este Pobeda (7 439 m), numit şi Jenghish Ciokusu, în Kîrgîzstan, iar Khan-Tengri (Stăpânul Spiritelor) este cel mai înalt munte din Kazahstan, o piramidă cu vârf de marmură de 7 010 m şi una dintre cele mai populare destinaţii pentru căţărătorii experimentaţi.

Datorită climatului uscat, limita zăpezii este mai sus decât în oricare altă parte a lumii, în general peste 3 350 m. Partea de vest a Munţilor Tien Shan are peisaje superbe, cu păduri de cedru, vârfuri acoperite de zăpadă şi canioane adânci. Khan Tengri traversează graniţa dintre Kazahstan şi Kîrgîzstan şi este o Mecca nu doar pentru alpinişti, ci şi pentru amatorii de drumeţii, expediţii şi plimbări, dar şi pentru călăreţi, care se pot plimba pe pantele mai joase.

Aici se află şi gheţarul Inîlcek, lung de aproape 60 km, iar în mijlocul lui este lacul Merzbacher. Alte lacuri frumoase din regiune sunt cele trei lacuri Kolsai, numite perle ale Tien Shanului de nord, iar despre lacul Marakol se spune că este la fel de pitoresc ca Baikalul. Acest peisaj uimitor începe să se deschidă treptat turismului occidental, aşa că poate ar fi o idee bună să te duci acolo cât mai repede.

CE ESTE

Un lanţ muntos fascinant

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Almatî

CÂND SĂ TE DUCI

Vara

TREBUIE SĂ ŞTII

În fiecare an în Tien Shan se produc circa 30-40 de cutremure mici, iar topirea zăpezii poate provoca alunecări de noroi.