lacul-tonle-sap

Lacul Tonle Sap

Tonle Sap, care înseamnă „râu mare cu apă dulce“, este un sistem de râuri şi de locuri de o importanţă capitală din Cambodgia şi cel mai mare lac cu apă dulce din Asia de Sud-Est. Lacul, situat într-o depresiune din câmpia cambodgiană, s-a format cu circa 6 000 de ani în urmă, ca rezultat al unei alunecări de teren, şi se varsă prin râul Tonle Sap în Mekong, în apropiere de Phnom Penh.

Este unul dintre cele mai extinse locuri continentale de pescuit din lume, asigură principala sursă de proteine pentru o bună parte din populaţia ţării şi un mijloc de existenţă pentru peste un milion de oameni.

Mai mult de atât, este locul de reproducere şi de creştere pentru peşti care migrează ulterior în Mekong, de unde se pescuiesc anual două milioane de tone, asigurându-se astfel hrană pentru China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia şi Vietnam.

Mare parte din an, lacul are o suprafaţă de 2 700 km2 şi nu are decât 1 m adâncime. Dar în sezonul musonic se produce un fenomen unic: cursul râului Tonle Sap se inversează din cauza marilor cantităţi de apă care intră în Mekong. Suprafaţa lacului devine de cinci ori mai mare, iar adâncimea ajunge la aproape 10 m.

În această perioadă, pădurea de mlaştină care înconjoară lacul şi şesurile de pe ţărmul estic sunt inundate, iar când apele se retrag, în sfârşit, iar râul revine la cursul iniţial, peştii se duc din nou în Mekong şi zona rămâne acoperită cu un strat bogat de aluviuni.

Ecosistemul deosebit de la Tonle Sap asigură habitatul pentru o mulţime de creaturi: peste 200 de specii de peşte, 13 specii de ţestoase, crocodili, pisici-leopard, macaci şi un şarpe de apă endemic.

Este considerat şi cel mai important loc de reproducere pentru păsări mari de apă, ameninţate cu dispariţia la nivel global, cum ar fi ibisul cu cap negru, barza pictată şi vulturul-pescar cu cap cenuşiu.

CE ESTE

Cel mai mare lac cu apă dulce din sud-estul Asiei

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Siem Reap

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Siem Reap, la 15 km

NU RATA

Satele plutitoare

TREBUIE SĂ ŞTII

Tonle Sap a fost desemnat Rezervaţie a Biosferei UNESCO în 1997