lacul-nam-co

Lacul Nam Co

Situat între crestele lanţului muntos Nyainqentanglha din Tibet, lacul Nam Co se află la o altitudine de 4 627 m şi este unul dintre cele trei lacuri sacre ale tibetanilor. În limba acestora, Nam Co înseamnă Lacul Paradisului şi este un loc de pelerinaj; budiştii vin aici nu numai din China, dar şi din India, Nepal, Buthan sau Sikkim ca să îndeplinească ritualul înconjurării lacului.

Dorje Gongzhama, zeiţa lacului, este şi regina zeităţii muntelui Nyainqentanglha. Ambele au fost născute în anul tibetan „al oii“, iar în timpul verii vin aici mai mulţi pelerini decât în oricare altă perioadă a anului ca să ceară noroc şi recolte bune.

Lacul măsoară cam 70 km de la est la vest, 30 km de la nord la sud şi are adâncimea maximă de 33 m, aşa că durează între 10 zile şi o lună să îl înconjori, depinde cât de mult timp îşi petrec pelerinii în contemplare şi rugăciune pe traseu, în jurul lacului sunt patru mănăstiri şi există şi sihăstrii în peşteri.

Este un loc de o frumuseţe austeră – cu forme neregulate şi de un albastru intens, apa se curbează pe lângă poalele muntelui acoperit de vegetaţie rară. Mai multe insule sunt presărate pe lac, iar în trecut, spre sfârşitul iernii, pelerinii treceau pe suprafaţa îngheţată a lacului până la vreo insulă, unde îşi petreceau timpul meditând până când îngheţau din nou apele, la sfârşitul verii.

Spre nord şi spre vest sunt munţi peste munţi, toţi cu vârfurile acoperite de zăpadă, adesea ascunşi de ceţuri, iar vremea schimbătoare aduce viscole neaşteptate care vălătucesc zăpada deasupra lacului.

CE ESTE

Unul dintre cele trei lacuri sacre ale Tibetului

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Lhasa.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lhasa, la 420 km.

NU RATA

Mănăstirea Zhaxi Dorboche

TREBUIE SĂ ŞTII

Chiar dacă ziua e soare şi călduţ, noaptea e foarte frig.