lacul-baikal

Lacul Baikal

Lacul Baikal din Federaţia Rusă se află pe un rift continental la înălţimea de 456 m. Riftul se lărgeşte cu circa 2 cm pe an. Suprafaţa lacului este de 31 500 km2, iar adâncimea este de 1 700 m, ceea ce îl face cel mai adânc lac din lume. Riftul însuşi se află la 8-9 km sub luciul apei, acoperit de kilometri de aluviuni. Lacul Baikal conţine 20% din apa dulce neîngheţată a Pământului, mai mult decât marile lacuri ale Americilor laolaltă.

Lacul este renumit pentru apa sa limpede şi pentru animalele care trăiesc aici, multe dintre ele nemaifiind găsite nicăieri în lume, printre care foca de Baikal. Aceste animale au evoluat izolate, iar lacul a fost poreclit „Galapagosul Rusiei”. Mai este numit, poetic, „ochiul albastru al Siberiei”.

Bazinul de alimentare a lacului Baikal este vast: nu mai puţin de 336 de râuri se varsă în el, şi nu are decât o gură de vărsare, râul Angara care iese din lac prin capătul său estic şi curge spre nord.

Nu numai dimensiunile lacului Baikal îl fac o destinaţie obligatorie. O mare parte din linia de coastă şi insulele lui sunt de o frumuseţe uimitoare. Este înconjurat de munţi împăduriţi, cu o parte de taiga pe ţărmul nordic. Animalele care mişună în parcul naţional numără printre ele căprioara şi ursul. În apele lacului sunt cel puţin 1 550 de specii şi varietăţi de animale.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1996 datorită importanţei sale pentru cercetarea evoluţiei, a climatului şi a animalelor sălbatice din lac şi din împrejurimi, Baikalul este unul dintre locurile speciale de pe Pământ.

CE ESTE

Cel mai mare lac din lume, cu peisaje şi animale sălbatice spectaculoase

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau pe calea ferată transsiberianâ până la Irkutsk, apoi cu maşina sau cu feribotul.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Listvianka, la 1 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Riftul de sub lac este activ şi regulat au loc cutremure.