inima-insulei-borneo

Inima Insulei Borneo

Inima Insulei Borneo, care găzduieşte 6% din biodiversitatea mondială, este o pădure ecuatorială aproape neatinsă, care se întinde pe o suprafaţă de 220 000 km2 pe înălţimile şi dealurile din Brunei, Sarawak şi Sabah. Terenul e variat – junglă luxuriantă, mangrove, munţi, râuri repezi, mlaştini şi munţi de calcar -, o regiune deosebit de frumoasă şi un teritoriu neexplorat.

Este unul dintre cele două locuri din lume unde trăiesc laolaltă rinoceri, elefanţi şi urangutani (deasupra), şi se descoperă în medie cam trei noi specii pe lună – în ultimii zece ani au fost descoperite 360 de specii.

Se presupune că pădurea mai ascunde specii nedescoperite şi o pleiadă de plante care ar putea deţine secretul vindecării unor boli grave, precum cancerul sau SIDA. Descoperirea acestor secrete vegetale nu e o sarcină simplă, interiorul junglei fiind dens şi de multe ori inaccesibil. Multe alte specii de aici sunt ameninţate, precum ursul-lună, leopardul pătat şi gibonul de Borneo, endemice.

Această biodiversitate inegalabilă este acum protejată prin Declaraţia Inima Insulei Borneo, care recunoaşte importanţa acestei păduri suficient de vaste pentru a întreţine cu succes atât de multe specii rare.

Cele trei guverne care administrează Inima Insulei Borneo – Brunei, Indonezia şi Malaysia – şi-au luat angajamentul că vor conserva pădurea şi vor crea o reţea de arii protejate. În februarie 2007, Declaraţia Inima Insulei Borneo a fost semnată de toate cele trei state care şi-au propus să administreze eficient regiunea, protejând speciile prezente şi împiedicând defrişările care până acum au distrus habitate vitale.

Există speranţe că vor fi conservate toate cele 222 de specii de mamifere, 420 de specii de păsări, 100 de specii de amfibieni, 394 de specii de peşte şi 15 000 de plante. O treime dintre plantele de aici nu se găsesc nicăieri în lume.

Triburile indigene, alcătuite din peste treizeci de grupuri etnice, încă locuiesc în zonă, susţinute de cele 20 de râuri care curg prin această regiune întinsă. Trăind de pe urma pământului, după străvechile lor tradiţii, reprezentanţii acestor culturi – iban, kayan, dayak – au nevoie de protecţia pădurii pentru supravieţuire, dar şi pentru păstrarea modului lor de viaţă unic.

CE ESTE

Centrul biodiversităţii din Asia de Sud-Est şi a treia pădure tropicală umedă ca mărime din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Zona este atât de vastă, încât poţi alege să ajungi la Kalimantan, Sabah, Brunei Darussalam sau Sarawak.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-octombrie, ca să eviţi musonul care aduce ploi foarte abundente, mai ales în interior.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Bintulu este trambulina ideală pentru a vizita partea dinspre Sarawak, sau Kota Kinbalu în Sabah, Tanjung Selor în Kalimantan şi Temburong, în Brunei.

NU RATA

O călătorie prin jungla deasă de la Bario Loop, ca să cunoşti pe viu adevăratul Borneo

TREBUIE SĂ ŞTII

Oricând te duci, aşteaptă-te la lipitori şi la ploi torenţiale.