golful-halong

Golful Halong

Acest golf nespus de frumos este una dintre cele mai mari minuni ale Asiei. O combinaţie paradiziacă de cer, apă şi piatră, ce pare a fi creaţia uriaşă a unor artişti din altă lume.

Golful Halong înseamnă „golful dragonului care coboară”, iar legenda spune că, în vremuri de demult, în timpul unei invazii a chinezilor, dragonii au sărit în apărarea ţinutului şi în coborârea lor au scuipat mii de perle care, atunci când au atins apa, s-au transformat în insule de jad. Aceste insule au format un scut de apărare în faţa invadatorilor ale căror corăbii s-au lovit de stânci şi s-au scufundat.

Golful Halong este situat în golful Tonkin, aproape de graniţa dintre Vietnam şi China, şi are circa 2 000 de insule. Datând de milioane de ani, acestea sunt rămăşiţele unui lanţ muntos de calcar scufundat în mare, din care au rămas numai ce vedem azi.

Insulele sunt acoperite în general de junglă impenetrabilă, iar elementele naturii continuă să le erodeze, dându-le forme şi mai ciudate, care poartă nume răsunătoare, precum Elefantul, Bivolul care se scaldă sau Cocoşul de Luptă.

Pe multe insule sunt peşteri şi grote; unele sunt aproape nişte scorburi. Peştera Ţăruşii de Lemn este cea mai mare; se intră în ea coborând pe 90 de trepte săpate în piatră. Înăuntru sunt trei camere – prima conţine stalactite şi stalagmite spectaculoase, unele înalte de 20 m, şi este suficient de mare cât să încapă în ea 3 000 de oameni.

Există şi situri arheologice, în care s-au descoperit atât de multe artefacte, încât li s-a dat denumirea generică de „cultura Halong” – o cultură din Neolitic manifestată în Vietnamul de nord-est, pe coastă.

Aici sunt comunităţi de pescari care locuiesc în sate plutitoare şi îşi câştigă existenţa din cele 450 de specii de crustacee şi 200 de specii de peşte din aceste ape albastre şi limpezi.

CE ESTE

Un golf splendid, cu 2 000 de insule, arce de stâncă în mare, peşteri şi sate plutitoare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca sau caiacul.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau la începutul verii.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Halong, Hong Gai şi Cam Pha, toate pe malurile golfului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Golful Halong a fost înscris în Patrimoniul Mondial.