deşertul-thar

Deşertul Thar

Thar este cunoscut ca Marele Deşert Indian. Lung de aproximativ 800 km şi lat de 400 km, se întinde de la Ind şi Sutlej, din estul Pakistanului, până la Munţii Aravalli, din nord-vestul Indiei. În ciuda aridităţii extreme, este deşertul cu cea mai densă populaţie din lume.

Aici se găsesc mii de orăşele şi sate, iar Rajasthanul se laudă cu câteva dintre cele mai frumoase şi mai celebre oraşe din India, precum Jaipur, Jaisalmer sau Jodhpur. Sunt nestematele grandorii din Rajput, într-un peisaj încărcat de culorile însufleţite ale şanurilor şi rochiilor tribale vaporoase, ale turbanelor şi ale ofrandelor pictate aduse zeilor din mitologia hindusă.

Jaisalmer este în inima deşertului Thar. Palatele, fortăreţele şi templele de aici sunt tipice pentru magia şi strălucirea oraşelor din deşert. La apus, gresia lor roz reflectă o strălucire atât de intensă încât Jaisalmer a fost supranumit „oraşul de aur“. De aici poţi pleca pe o cămilă să vezi dunele, stâncile sparte şi tufişurile aspre care caracterizează asprimea deşertului.

Vârtejuri de praf sclipesc în lumina amiezii, dar când luna începe să îţi arate fiecare linie desenată de vânt pe coastele marilor dune din Sam, când tăcerea plină de stele este înreruptă numai de târşâitul copitelor prin nisip, deşertul devine un loc de un romantism straniu.

La sud este Parcul Naţional Deşertul Thar, care reuneşte elementele tuturor capriciilor pe care le are pustiul. Sunt aici trei lacuri, singurele ochiuri de apă permanentă, şi pădurea Sudashri, magnet pentru specii rare de antilope de deşert, vulpi, pisici, reptile şi păsări ca viesparul cu coadă albastră, drongo, prepeliţa, cocorul mic şi marea dropie indiană.

Dar concentrarea de animale atât de vizibilă pe lângă singurele cascade sau copaci din regiune face ca experienţa să parii artificială. Cei mai fascinanţi locatari ai deşertului sunt nomazii şi sătenii cu haine colorate, care apar dintr-un nor de praf şi dispar în pâcla enigmatică.

CE ESTE

Un deşert cu ecosistem unic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul sau cu maşina din Delhi până la Jaisalmer (17 ore), apoi cu cămila.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Jaisalmer, la 65 km de parc.

NU RATA

Sărbătoarea Deşertului, care durează trei zile. În dune, la lună plină în ianuarie sau februarie.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ia la tine un antiinflamator să te dai după ce ai călărit cămila.