deşertul-gobi

Deşertul Gobi

Deşertul Gobi este o vastă regiune din sudul Mongoliei care acoperă 30% din teritoriul ţării. În general este alcătuit din deşert pietros şi câmpii cu pietriş, presărate cu stânci, dar are şi munţi, şesuri, stepe deşertice, dune de nisip şi oaze.

Acest loc neprimitor găzduieşte totuşi multe specii de floră şi faună rare sau ameninţate cu dispariţia şi a fost locuit de secole de crescători de vite nomazi. Timp de peste 50 de ani, deşertul Gobi a fost interzis vesticilor, şi s-a „redeschis” doar după destrămarea Uniunii Sovietice.

Climatul aici este incredibil de aspru — extrem de puţine precipitaţii, iar vântul bate aproape continuu, purtând nisipul la sute de kilometri. Temperaturile sunt extreme, vara ajung la 40°C, iar iarna la -40°C – Valea Vulturului rămâne îngheţată chiar şi în cele mai călduroase zile de vară.

Tocmai această austeritate a ajutat la conservarea deşertului Gobi ca ultim adăpost pentru cămila bactriană, ursul de Gobi (singurul urs de deşert) şi multe alte animale, precum lupi, vulpi de deşert, leoparzi ai zăpezilor, gazele, ibecşi şi oaia Argali.

Stâncile Flaming au fost botezate astfel de paleontologul american Roy Chapman Andrews, care, în 1923, a găsit împreună cu echipa lui primul cuib cu ouă fosilizate de dinozaur. Aceste stânci de gresie roşie adăpostesc o uimitoare bogăţie de fosile care au oferit lumii o mulţime de informaţii despre evoluţie.

Regiunea este bogată în minerale – turcoaze, agate, cristale şi mari rezerve de cupru şi de aur. Există aici şi o mare de nisip, care se întinde pe 180 km, cu dune care ajung şi la 76 m înălţime. Zona se numeşte Hongor Els, Nisipurile Cântătoare, fiindcă grăunţele perfect rotunde de nisip scot sunete de o muzicalitate bizară atunci când se lovesc în aer, purtate de vânt.

CE ESTE

Un deşert vast, îndepărtat şi ostil din Mongolia, o comoară de fosile de dinozaur şi animale sălbatice rare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Ulaanbaatar, apoi cu maşina (4×4).

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.

NU RATA

Caravanele de cămile din deşert.

TREBUIE SĂ ŞTII

O bună parte din deşertul Gobi este greu de vizitat, va trebui probabil să te alături unui grup organizat.