delta-mekong

Delta Mekong

Cu o lungime de 4 160 km, fluviul Mekong este al doisprezecelea din lume. Izvorăşte de pe înălţimile Platoului Tibetan, după care coboară prin sud-vestul Chinei, prin Laos, de-a lungul graniţei cu Thailanda, prin Cambodgia şi Vietnam, ca să se verse în Marea Chinei de Sud.

Se consideră că delta începe în Cambodgia, la Phnom Penh, unde fluviul se divide în două braţe care se despart şi ele mai departe formând „Nouă Dragoni”, cum sunt numite aceste canale. Zona aceasta triunghiulară acoperă cam 55 000 km2, iar distanţa de la Phnom Penh la mare este de circa 270 km.

Delta este rezultatul depunerilor de aluviuni aduse de apele fluviului, iar în anumite locuri mai câştigă anual şi câte 150 m de la mare.

Aluviunile fac regiunea foarte fertilă, aşa că delta este importantă pentru economia naţională şi în anumite zone este foarte dens populată, dar încă mai e posibil să te îndepărtezi de aceste zone aglomerate şi să explorezi rezervaţiile naturale şi animalele care au habitatul pe acest teren plat cu mlaşini de mangrove şi arbori melaleuca.

23 de specii de mamifere, 6 specii de amfibieni, 35 de specii de reptile, 386 de specii şi subspecii de păsări şi 260 de specii de peşti au fost înregistrate aici. Apele găzduiesc cinci specii de delfin, inclusiv delfinul chinezesc alb şi delfinul Irrawaddy, vidra cu blană moale şi vidra fără gheare, pisica-pescar şi macacul mâncător de crabi.

Terenurile umede sunt importante pentru păsări, inclusiv prădători mari, opt specii de pescăraş verde, mari colonii de cormorani, bâtlani, berze, cocori, egrete, ibişi, numeroase specii de raţe şi păsări migratoare. Sunt şi şopârle-monitor, şerpi de apă, crocodili de estuar şi ţestoase de râu.

Zonele retrase din delta Mekongului sunt o oază de linişte şi de frumuseţe neaşteptată.

CE ESTE

O imensă deltă fluvială, cu istorie şi faună bogate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Ho Şi Min.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul musonic, de evitat, începe la sfârşitul lui mai şi ţine până în septembrie.

NU RATA

Spectacolul coloniilor de păsări.