defileul-şi-lacul-kaindi

Defileul şi lacul Kaindi

La circa 320 km de Almatî şi ceva mai departe de aglomerata zonă a lacurilor Kolsai se află o regiune liniştită, dar stranie. În decursul ultimului secol, o alunecare masivă de teren din defileul Kaindi a blocat cursul râului şi a format un bazin care s-a umplut treptat şi a format acest lac frumos.

În termeni geologici, evenimentul s-a produs atât de recent, încât molizii Shrenk, care au rămas sub apă, nu au apucat să putrezească în apa rece, iar trunchiurile lor răsar deasupra ca nişte ciudate opere de artă.

Dacă urci până în acest loc îndepărtat, vei avea o privelişte vastă spre Tien Shan, în vest, mai ales valea râului Cilik, defileul Sati şi pereţii de gresie stâncoşi şi sfărâmicioşi ai defileului Kaindi. Lacul are o lungime de 400 m şi în anumite locuri are chiar 30 m adâncime.

Deşi apa poate fi foarte rece primăvara, mai târziu poţi înota şi poţi face scufundări să cercetezi copacii din apă. Pădurile de conifere din jurul defileului sunt superbe, pline de păsări, iar regiunea este renumită pentru animalele ei atât de multe, mai ales primăvara şi toamna, în timpul migraţiei.

CE ESTE

Un lac superb într-un peisaj uimitor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Almatî.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Jalanaş, la 70 km.