colonia-de-lilieci-din-peştera-căprioara

Colonia de lilieci din peştera Căprioara

Peştera Căprioara, cel mai mare pasaj subteran din lume, face parte din sistemul de peşteri aflat pe teritoriul Parcului Naţional Gunung Mulu. Odinioară, căprioarele se adăposteau în gura peşterii, şi de aceea indigenii penan şi berawan au numit-o Gua Rusa sau Gua Payau (peştera Căprioara).

Peştera este enormă – lungă de aproape 2 km şi înaltă de 90 m. Cercetătorii apreciază că ar încăpea în ea cinci catedrale precum Saint Paul din Londra; durează 40 de minute să o parcurgi de la un capăt la altul. Peştera este o lume în sine – are în ea o pădure imensă, înaltă, un râu subteran, dealuri şi văi.

Acest teritoriu susţine o populaţie unaşă de lilieci – undeva între două şi cinci milioane de exemplare. Există cel puţin 12 specii în peşteră, cea mai numeroasă fiind liliacul cu nas încreţit. Creaturile acestea gălăgioase şi chiţăitoare umplu pereţii şi plafonul peşterii în timpul zilei, iar seara ies în stoluri negre şi fâlfâitoare, împrăştiindu-se pe tot cerul, în căutarea insectelor din junglă.

Excrementele lor (guano) s-au adunat pe podeaua peşterii în adevărate dune, unele înalte de 6 m. Suprafaţa dunelor e vie, colcăie de milioane de insecte, de la gândaci şi scorpioni la urechelniţe şi miriapode. E o sursă nepreţuită de hrană, şi zilnic se produc peste trei tone de excremente.

După ce ai intrat în peşteră, opreşte-te o clipă să priveşti în urmă şi vei vedea în marginea neregulată a grotei profilul lui Abraham Lincoln.

Nu uita să iei cu tine o lanternă, pentru că peştera e adâncă şi o să striveşti o mulţime de insecte sub picioare, dacă nu vezi pe unde calci. Interiorul peşterii e colorat, în ciuda întunericului, iar ruginiul depunerilor de guano contrastează cu verdele intens al algelor care căptuşesc pereţii.

La capătul peşterii vei ajunge la Grădina Raiului. Aceasta e o secţiune prăbuşită – acum o groapă uriaşă, cu diametrul de 1,5 km, plină de plante tropicale de junglă şi de soare. Pereţii abrupţi de stâncă se înalţă la sute de metri în lumina soarelui, ca să întâlnească jungla de afară.

CE ESTE

Cel mai mare pasaj subteran din lume şi cel mai popular punct de atracţie din Parcul Naţional Gunung Mulu.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe o cărare podită cu lemn, lungă de 3 km, care porneşte de la administraţia parcului.

CÂND SĂ TE DUCI

Ai grijă să-ţi faci timp să explorezi peştera înainte de a asista la plecarea liliecilor, care are loc pe la ora 17.00.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Miri este cel mai mare oraş din apropiere, la 110 km nord-vest, şi aici se poate ajunge cu avionul.

NU RATA

Aşteaptă la Observatorul Liliecilor şi asistă la exodul acestora dintr-un loc sigur.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fii pregătit pentru duşurile de excremente de care vei avea parte în peşteră, dar şi pentru mirosul atât de puternic, încât te face să lăcrimezi.