cele-trei-fluvii-paralele-din-yunnan

Cele trei fluvii paralele din Yunnan

Acest parc naţional din China este regiunea cu cea mai mare biodiversitate, de o frumuseţe superlativă, dar şi vitrina unei istorii geologice ce durează de 50 de milioane de ani. Situat în munţii din nord-vestul provinciei Yunnan, parcul are pe teritoriul său sectoarele superioare ale fluviilor Yangtze, Mekong şi Salween. Acestea sunt trei dintre cele mai mari ape din Asia şi curg fără oprire prin trei defileuri adânci, paralele, înconjurate de munţi glaciari spectaculoşi.

Toate tipurile de peisaj specific emisferei nordice se află aici, în afară de deşert şi ocean, şi, în ciuda faptului că reprezintă doar 0,4% din teritoriul Chinei, peste 20% din cele mai importante plante ale ţării se găsesc în zonă, precum şi 25% din animalele ei.

În parc sunt 118 munţi cu altitudini de peste 5 000 m, iar mulţi dintre Munţii de Zăpadă Meili, la graniţa cu Tibetul, depăşesc 6 000 m. Cel mai înalt este Kawegbo, de 6 740 m, de unde coboară extraordinarul gheţar Mingyongqia care ajunge până la 2 700 m, cel mai jos gheţar din emisfera nordică aflat la această latitudine joasă.

Toate tipurile de plante şi animale se găsesc aici, inclusiv multe specii rare, endemice sau ameninţate cu dispariţia. Ursul negru asiatic vânează în pădurile şi pe pajiştile peisajelor alpine perfecte din munţii şi văile de est, iar cea mai rară dintre creaturi, leopardul zăpezilor, vânează pe crestele înalte ale munţilor, într-o splendoare izolată.

Defileurile fluviilor, care curg de la nord la sud, sunt la 18 km, respectiv 66 km distanţă. Salween este cel mai lung fluviu neîndiguit din China; planurile de îndiguire au fost respinse de guvernul chinez în 2006. Există acum un proiect lansat în parteneriat de Thailanda şi Myanmar pentru construirea unui baraj mult mai în aval, care ar putea fi mai mare chiar decât barajul Celor Trei Defileuri, actualmente col mai mare din lume.

CE ESTE

Cel mai important parc naţional din China.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kunming, apoi cu maşina până la Zhongdian.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Zhongdian, chiar pe teritoriul parcului.

NU RATA

Fabuloasele flori de primăvară -peste 200 de specii de rododendron pot fi găsite aici.

TREBUIE SĂ ŞTII

Înscris în Patrimoniul Mondial în 2003, locul este extrem de dificil de vizitat, deşi există posibilitatea unei excursii-circuit.