caucazul-de-vest

Caucazul de Vest

Acolo unde poalele Marelui Caucaz plonjează în Marea Neagră se află singura zonă montană din Europa netulburată semnificativ de activităţile umane. Incredibil, la doar 50 km nord-est de Soci, acum şi dintotdeauna cel mai aglomerat centru turistic al Rusiei la Marea Neagră, se află o sălbăticie de-a dreptul virgină, unde sunt concentrate specii de plante şi animale ameninţate cu dispariţia, rare sau relicve.

Nicăieri zonele subtropicale, şesurile, etajele subalpine şi alpine nu se află atât de aproape una de alta: diversitatea habitatelor adăposteşte din abundenţă o egală diversitate de specii. În pădurile şi pajiştile de la toate nivelurile nu au păşunat decât animale sălbatice, printre care unele dintre cele mai vulnerabile mamifere mari din Europa – ursul de Caucaz, capra de munte, zimbrul, reintrodus cu succes în urmă cu 50 de ani.

Este un loc cu torenţi năvalnici şi cascade de cristal, lacuri de munte şi brazi maiestuoşi, înalţi de peste 70 m, păduri de fag, castan şi stejar, pajişti pline de flori şi terenuri umede pline de gălăgia celor 126 de specii de păsări. Gheţari vechi şi noi au tăiat masivele de calcar într-un complicat sistem subteran de râuri şi lacuri.

Peştera Voronţov este una dintre cele mai mari din Rusia, de 1 600 m adâncime şi 16 km lungime. Alte repere spectaculoase sunt cascada Orehovski, de 33 m, canionul Hostinski, valea râului Pseuapse şi situl Dolmen, unul dintre cele peste 100 de monumente din Paleolitic şi de mai târziu.

Miracolul natural şi animal din Caucazul de Vest s-ar putea să intre şi el, ca parcurile naţionale mai mici din zonă, în marea rezervaţie a biosferei. Este singura eco-rezervă bogată a Europei, de o importanţă mondială, şi este cu adevărat fascinantă.

CE ESTE

Cea mai variată rezervaţie a biosferei din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Soci sau din oraşele învecinate de la Marea Neagră

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Soci, la 50 km.

NU RATA

Peştera Voronţov.

TREBUIE SĂ ŞTII

Adevăratul nume al bizonului european de munte este zimbru sălbatic.