canionul-harin

Canionul Harin

În estul Kazahstanului, în apropierea graniţei cu China, se află un loc despre care mulţi spun că rivalizează cu Marele Canion american, ca spectacol, dacă nu ca dimensiune. Partea cea mai populară, Valea Castelelor (Dolina Zamkov), are formaţiuni stâncoase fantastice, divers colorate, care arată istoria locului.

La poale sunt roci vulcanice, iar peste ele sunt pietrişuri roşii şi roci cenuşii formate din cenuşă şi piatră din erupţiile ulterioare. Cu excepţia mlaştinii sărate prin care treci ca să ajungi la canion şi a râului, ascuns privirii până când aproape că dai peste el, toată regiunea este un deşert arid, iar râul formează o oază pentru plante şi pentru cele câteva animale care nu ar putea supravieţui fără el.

Un şofer experimentat ar putea să ajungă cu un 4×4 la baza canionului, dar de la locul de campare din capătul Văii Castelelor porneşte o cărare uşoară. De pe cărarea care merge pe fundul canionului, formaţiunile stâncoase se înalţă la 90-300 m deasupra ta, iar ciudatele şi splendidele lor siluete chiar seamănă cu nişte fortificaţii. în anumite locuri, vizitatorii pot vedea fosile în pereţii canionului.

Vara poţi traversa râul într-un coş sau cu un cauciuc, dar atunci este foarte cald. în jurul canionului sunt trasee minunate de drumeţie, iar curenţii râului sunt un magnet pentru rafteri experimentaţi.

CE ESTE

Un defileu de 80 km în estul Kazahstanului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Almati.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cilik.

NU RATA

Valea Castelelor

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai bine e să mergi cu un grup organizat, pentru că defileul este greu de găsit dacă nu ştii unde să te duci.