aria-de-conservare-nakai-nam-theun

Aria de Conservare Nakai-Nam Theun

În 1993, guvernul Laosului a creat 18 arii de conservare ale biodiversităţii naţionale, cel mai mare dintre acestea fiind Nakai-Nam Theun.

Acesta cuprinde regiunea râului Nam Theun, încă patru râuri şi platoul Nakai. Aria de conservare este considerată cea mai importantă din lume datorită marii diversităţi de habitate – conifere, fag de munte, pădure ceţoasă şi pădure riverană.

Munţii Annamite, care separă Laosul de Vietnam, şi platoul. O mare parte din zonă este acoperită de pădure virgină, care adăposteşte peste 400 de specii de păsări, dintre care cam 50 sunt ameninţate cu dispariţia şi 35% trăiesc doar pe acest platou.

Nakai-Nam Theun este renumit mai ales pentru mamifere mari, multe dintre ele ameninţate cu dispariţia, astfel încât populaţia din parc este crucială. Trei dintre cele cinci specii de animale considerate extincte au fost descoperite sau redescoperite aici: saola, muntiacul gigant cu coarne şi muntiacul negru.

Sunt şi multe feline rare: tigrul, leopardul pătat, pisica marmorată, pisica asiatică aurie şi multe altele. Aici trăiesc şi majoritatea elefanţilor asiatici şi a găurilor din Laos. Sunt nouă specii de primate, inclusiv cea mai mare populaţie de cercopiteci cu labe roşii din lume, iar în 1999 s-a descoperit aici o nouă specie – iepurele vărgat.

În această regiune se prevede aplicarea unui important proiect de construire a unei centrale hidroelectrice. Barajul ar trebui să fie construit pe platou, ca să creeze un bazin de 450 km2, ceea ce ar distruge habitatele şi animalele din zonă.

Pe de altă parte, autorităţile din Laos şi Vietnam iau în considerare şi mărirea parcului Nakai-Nam Theun cu alte arii de conservare, care să alcătuiască în final şapte rezervaţii naturale transfrontaliere – ar fi cea mai mare superrezervaţie din lume.

CE ESTE

O arie de conservare a biodiversităţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la şoseaua 8B.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie, după muson.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nakai, la 10 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din cauza proiectării unui baraj, trebui să verifici mai întâi accesibilitatea locurilor.