Cerul imens, de un albastru palid, se contopeşte cu nesfârşita apă strălucitoare, reflectându-şi împreună lumina într-o aură strălucitoare. La orizont se văd nuanţe verzi de primăvară amestecate cu ruginiurile toamnei, acolo unde insula îşi păstrează anotimpurile în faţa imensităţii nordice.
Acesta este lacul Ladoga, cel mai mare lac din Europa – 17 700 km2 – şi simbolul sufletului Rusiei. Iar Valaam este perla lui, cea mai mare dintre cele 660 de insule, inima propriului ei arhipelag, aflat chiar la nord de Ladoga, acolo unde Carelia rusă se întâlneşte cu Finlanda.
Cei mai mulţi vizitatori iau o barcă sau un hidroavion din Sankt-Petersburg, ori o cursă mai scurtă de feribot înspre oraşele careliene Sortavala şi Pitkiaranta. Când acostezi la cheu – faleze şi stânci ieşind din apă, unde păduri de brad şi pin stau atârnate de fiecare margine -, e uşor să ai sentimentul de retragere spirituală care defineşte această regiune.
Pentru că aici peisajul cultural este la fel de important precum cel natural: Ladoga şi Valaam reflectă 1 000 de ani din istoria veche şi modernă a Rusiei. Cu mult înainte de al Doilea Război Mondial, când lacul îngheţat ajunsese să fie numit „Drumul Vieţii”, pentru că era singura cale de acces spre asediatul Leningrad (Sankt-Petersburg), Valaam era cea mai veche comunitate monastică.
Şi atunci, ca şi acum, focile gulerate endemice stăteau tolănite pe stâncile din faţa complexului mănăstiresc, cu biserici, capele, alei, livezi şi poduri care făceau legătura cu sihăstrii şi schituri, unde călugării urmau ritualurile străvechi.
Magnificele icoane şi relicvarii din catedrala Schimbarea la Faţă şi mănăstirile ei satelite seamănă cu cele de pe muntele Athos, din Grecia, iar când vezi cât de armonios se integrează în natură domurile şi cupolele şi când auzi pe aripile vântului imnurile cu sunete divine şi armonii străvechi, începi să înţelegi că semnificaţia spirituală a insulei Valaam nu poate fi exprimată.
CE ESTE
Lacul Ladoga este cel mai mare lac din Europa
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul/hidroavionul din Sankt-Petersburg, Sortvala sau Pitkiaranta
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Sortavala, la 43 km.
NU RATA
Schitul Sfântului Nicolae, pe Nikolski l, cea mai frumoasă dintre toate.
TREBUIE SĂ ŞTII
Primul sfânt al Americii, Herman din Alaska, venea din Valaam