situl-paleontologic-sierra-pampeanas

Situl paleontologic Sierra Pampeanas

În aerul pur şi pe înălţimile uscate ale lanţului Sierra Pampeanas din nord-estul Argentinei există un loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO care dezvăluie istoria evoluţiei. Formaţiunile geologice singulare din parcurile naţionale Ischigualasto şi Talampaya conţin cea mai complexă arhivă de fosile cunoscută până azi: plante, dinozauri şi strămoşi ai mamiferelor.

Deşertul de aici este o mărturie pentru evoluţia vieţii vertebratelor pe planetă şi pentru natura mediului din Triasic (cu 245-208 milioane de ani în urmă). Niciun loc de pe Pământ nu are fosile comparabile cu cele de aici.

Împreună, cele două parcuri acoperă o suprafaţă de 2 753 km2. Ischigualasto, sau Valle de la Luna (Valea Lunii), este un rift argilos cu peisaje suprarealiste alcătuite din roci bizare cenuşii-verzui.

Nu trebuie să fii pasionat de paleontologie ca să fii uimit de aceste delicate formaţiuni stâncoase, de copacii pietrificaţi de peste 40 m  înălţime sau de straturile de pământ erodate care au dat la iveală schelete complete de dinozauri de acum 228 de milioane de ani. Există un loc în care solul este acoperit de sfere perfecte din piatră. În alte locuri sunt formaţiuni atât de complexe, încât par să fie un palat creat de Gaudi.

Talampaya este un deşert de nisip cu stânci în toate culorile curcubeului, întins pe o suprafaţă de 2 150 km2, la o altitudine de 1 500 m. Condori, şoimi şi vulturi poposesc aici, pe versanţii abrupţi, înalţi de  150 m, coloraţi în ruginiu. Vântul şi ploaia au sculptat piatra în spectaculoase forme gotice. Aici se găsesc câteva din cele mai importante petroglife din Argentina: siluete umane şi animale gravate în stâncă dar şi modele geometrice abstracte.

Regiunea puţin populată Sierra Pampeanas are un farmec unic, neexploatat de turismul în masă. Indienii puno, care locuiesc aici, continuă să trăiască tradiţional în acest spaţiu uimitor de frumos, cu pământ colorat în nuanţe intense şi cu aer montan de deşert.

CE ESTE

Sit paleontologic în deşert.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la San Juan, apoi cu autobuzul, 250 km nord-est până la San Agustin de Valle Fertil.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Climatul e deşertic şi temperatura scade dramatic noaptea.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

San Agustin de Valle Fertil, la 80 km de Ischigualasto şi la 190 km de Talampaya.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai bun moment să vizitezi Ischigualasto este după-amiaza, până spre seară, când contrastul lumină-umbră este spectaculos.