rezervaţia-biosferei-lauca

Rezervaţia Biosferei Lauca

Lauca se află în Altiplano – cel mai întins podiş din lume, după Tibet, şi una dintre cele mai frumoase regiuni din Chile.

Este o arie protejată de aproape 3 600 km2, de-a lungul graniţei cu Bolivia, desemnată de UNESCO rezervaţie a biosferei.

Aflat la peste 3 000 m deasupra nivelului mării, podişul Altiplano desparte deşertul Atacama de bazinul amazonian. Aici se găsesc crescători de lame şi alpaca – în număr din ce în ce mai mic -, ultimi reprezentanţi ai societăţii pastorale de indieni aymaras, cu bogate tradiţii culturale reflectate în muzică şi sărbători.

Există aici numeroase situri arheologice şi geoglife, atestând o civilizaţie veche de mii de ani.

Terenul este scobit de deflleuri adânci, cu râuri şi izvoare repezi, presărat cu lagune, movile de lavă, mlaştini stătute şi sărături sclipitoare, aflate la poalele unor vulcani activi şi adormiţi.

Trei tipuri distincte de plante cresc aici: arbuşti şi cactuşi, iarba perenă paja brava – folosită pentru paie – şi llareta, o plantă rotunjită şi compactă ca o pernă, cu miros pătrunzător, care creşte doar 1 mm pe an şi care e folosită tradiţional ca medicament şi combustibil, în jur de 130 de specii de păsări, inclusiv pescăruş andin şi condor andin, şi 21 de specii de mamifere trăiesc aici.

În Salar de Surire, o întinsă zonă mlăştinoasă, se găsesc nenumărate plante şi animale rare, printre care şi trei specii de flamingo.

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Lauca este Lago Chungara, un lac cu ape de smarald, format în urmă cu 8 000 de ani, când o erupţie vulcanică majoră a provocat o avalanşă în care s-au aruncat 6 km3 de rocă vulcanică.

Dacă Chungara este sau nu lacul situat la cea mai mare altitudine din lume (4 500 m), aşa cum pretind localnicii, nici nu mai contează: este un loc spectaculos, care merită să fie văzut pentru sutele de păsări incredibile şi fascinanta privelişte a vulcanilor Payachatas, cu conurile lor perfect simetrice acoperite de zăpadă.

CE ESTE

Superbă regiune de munte.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Santiago sau Iquique, apoi cu o cursă internă până la Arica, la 145 km de parc şi de şoseaua spre Putre.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Altitudinea extrem de mare presupune o climă cu scăderi bruşte de temperatură sub 0°C noaptea.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Putre, la 12 km.

NU RATA

Lagunele Cotacotani, conectate prin canale şi cascade în care se reflectă splendid culorile cerului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Altitudinea e foarte mare, deci ai nevoie de timp ca să te obişnuieşti cu ea şi să eviţi răul de înălţime.