peninsula-valdes

Peninsula Valdes

Peninsula Valdds, pe coasta aridă a Atlanticului, în Patagonia, este unul dintre cele mai importante habitate din lume pentru mamifere. Colonii întregi de foci-elefant sudice, foci cu blană, lei de mare, pinguini, delfini şi orei convieţuiesc pe malurile peninsulei şi în apele de aici.

Dar, mai presus de toate, Valdes este renumită pentru balenele nordice, specie vânată până aproape de extincţie; graţie eforturilor întreprinse pentru conservarea ei, acum există circa 2 000 de exemplare, care migrează aici pentru reproducere.

Valdes este un promontoriu aspru, de circa 3 600 km2, în formă de topor, care pătrunde 100 km în apele Atlanticului şi este legată de continent printr-un istm lung de 25 km. Are 400 km de coastă cu golfuri cu ape calme, înconjurând mlaştini mareice. Focile şi leii de mare se adăpostesc sub stâncile abrupte, profitând de apele calde de coastă, care ascund provizii mari de hrană.

Deşi la prima vedere Valdes pare absolut pustie, aici se găsesc de fapt 130 de specii de plante, în special ierburi – un număr uriaş de specii pentru o suprafaţă ca aceasta. Guanaco (Lama guanicoe) paşte aici liniştită, iar pe câmpurile cu mlaştini sărate trăiesc nandu, iepuri, vulpi cenuşii şi pisici sălbatice.

Peninsula este un paradis pentru circa 180 de specii de păsări de apă şi de uscat. În afară de colonia de pinguini Magellan, mai sunt aici cormorani, egrete, bâtlani şi pescăruşi dominicani. Orcile zburdă în largul peninsulei.

Ele au inventat metoda de vânătoare riscantă „fă-o sau mori“: orci îndrăzneţe se aruncă spre ţărm, înşfacă prada, după care se împing cu coada înapoi în apa adâncă, pentru a-şi savura captura. Inevitabil, câte una eşuează pe nisip şi moare prin deshidratare.

Numărul de mamifere marine găzduite de peninsulă este copleşitor; poţi să petreci ore în şir urmărind aceste creaturi fascinante jucându-se, curtându-se şi împerechindu-se în habitatul lor natural.

CE ESTE

Habitat marin pentru mamifere.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Trelew, la 60 km de Puerto Madryn. De acolo poţi lua un autocar sau un autobuz până la Puerto Piramides.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-decembrie, dacă vrei să vezi balene. Tot anul, pentru foci şi lei de mare.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puerto Madryn, la 105 km.

NU RATA

O excursie la Rezervaţia Naturală Punta Tombo, la 180 km sud de Puerto Madryn, ca să vezi uriaşe colonii de pinguini Magellan.