peisajele-din-patagonia

Peisajele din Patagonia

Patagonia, punctul cel mai sudic din Argentina şi Chile, este un superb ţinut sălbatic, cu fiorduri, munţi stâncoşi, gheţari enormi, platouri măturate de vânt, păduri pietrificate şi şesuri ierboase.

Dominată în vest de înălţimile andine, zona se întinde pe o suprafaţă de peste 900 000 km2, în care vei vedea cele mai frumoase peisaje din lume. Principalele activităţi economice din zonă au fost vânătoarea de balene, mineritul, agricultura (în sud se cresc oi, iar în nord se cultivă grâu şi fructe) şi exploatarea petrolului, descoperit în 1907 în apropiere de Comodoro Rivadavia.

Regiunea Lacurile Nordice, din Districtul Lacurilor argentinian, cuprinde câteva parcuri naţionale aflate la poalele Arizilor; o excursie în această zonă îţi va dezvălui un peisaj superb de păşuni cu flori sălbatice, lacuri şi vârfuri ascuţite de munte.

Lacurile Sudice sunt poate şi mai spectaculoase, parte din Parcul Naţional Los Glaciares. Aici se află sute de gheţari, rămăşiţe al unui străvechi scut de gheaţă, cel mai faimos dintre ei fiind Perito Moreno. Acest gheţar cu o lăţime de 5 km avansează periodic spre Lago Argentino, pe care îl blochează, până când masa de apă reţinută de acest baraj îngheţat se adună în cantităţi prea mari şi rupe bucăţi din el, scurgându-se pe alături.

Mai departe în sud se află strâmtoarea Magellan, Tierra del Fuego (Ţara de Foc) şi Capul Horn.

Diferenţa mare dintre habitatele Patagoniei, de la vulcani înalţi până la pampas şi plajă, a creat habitate pentru nenumărate specii de animale: condori care plonjează fără efort în ape termale, pinguini imperiali, nandu, colibri, flamingi, raţe, gâşte şi papagali cu coadă lungă.

Printre mamiferele de uscat se numără vulpile braziliene, guanaco şi pumele, iar printre animalele marine se află balena nordică, orca şi elefantul de mare.

Acest tărâm izolat îi oferă vizitatorului un spectacol uimitor, dar şi multă linişte.

CE ESTE

Zonă vastă de peisaje frumoase în sudul Americii de Sud.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Buenos Aires, apoi cu maşina sau cu avionul până la Comodoro Rivadavia.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

NU RATA

Gheţarul Perito Moreno.