parcul-național-sangay

Parcul Național Sangay

Sangay este o întindere de peste 5 000 km2 de contraste și extreme: văi și munți, vulcani și lagune, păduri și câmpii. Această sălbăticie izolată are altitudini care variază de la văile joase din bazinul Amazonului (600 m deasupra nivelului mării) până la impunătoarele vârfuri acoperite de zăpadă ale vulcanilor înalți de peste 5 000 m.

Aici o să găsești un larg spectru de ecosisteme, cel puțin nouă tipuri, de la cel subarctic până la pădure tropicală de șes. Sangay este extraordinar pentru că susține o incredibilă biodiversitate (cel puțin 3 000 de specii), având în același timp și o mare proporție de endemism (specii care trăiesc doar în această zonă).

Este o regiune de o frumusețe naturală uimitoare, cu 324 de lagune așezate într-un decor aspru, vulcanic, cu trei dintre cele mai înalte vârfuri din țară: vulcanii acoperiți de zăpadă El Altar (inactiv), Tungurahua (deasupra) și Sangay însuși (5 230 m), înconjurați la rândul lor de văi glaciare care coboară până în șesurile Amazonului.

Sangay este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, emite aburi permanent și din când în când vomită cu furie cărbuni incandescenți și roci fierbinți.

Izolarea acestei sălbăticii dramatice a permis supraviețuirea unor mamifere indigene aflate pe cale de dispariție: 28 de specii de mamifere mari au fost descoperite până acum și probabil că altele urmează să fie descoperite. Printre acestea se numără vulpea andină, maimuța urlătoare roșie, tapirul sud-american, dar și oceloți, pume și porci spinoși.

Probabil că aici trăiesc în jur de 500 de specii de păsări, printre care condorul andin și o pasăre colibri gigant, în lagunele Osogoche și Atillo are loc un fenomen ciudat: din când în când, dintr-un motiv necunoscut, sute de păsări par să fie atrase de apă și se aruncă în ea, înecându-se.

CE ESTE

Sit înscris în Patrimoniul Mondial, cu diferite ecosisteme.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Quito. Cu mașina până la Banos, la 120 km de Quito.

CÂND SĂ TE DUCI

Clima este variabilă, cu diferențe locale semnificative. Anotimpurile nu sunt bine definite; mai-august e o perioadă cu tendințe umede, iar octombrie-ianuarie e mai uscat. Temperaturile variază dramatic, între 24° și 0°C, dar și mai jos, în funcție de altitudine.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Banos, la 70 km.

Cel mai bun drum spre parc este prin Riobamba spre Aloa.

NU RATA

Pailon, în apropiere de Palora – nu chiar în parc, dar foarte aproape. Recomandat pentru peisaje și pentru animale.

TREBUIE SĂ ȘTII

UNESCO a plasat parcul pe lista locurilor amenințate deoarece se plănuiește construirea unei șosele prin parc. Printre celelalte amenințări se numără tăierile de copaci, pășunatul excesiv, braconajul și turismul necontrolat. Tungurahua a început recent să erupă din nou, iar satele din apropiere au fost evacuate. Înainte de a ajunge acolo, trebuie să afli ultimele știri din zonă.