parcul-naţional-noel-kempff-mercado

Parcul Naţional Noel Kempff Mercado

Această excepţională rezervaţie biologică, botezată după un renumit biolog bolivian, este o regiune cu adevărat uimitoare: peste 15 000 km2 de sălbăticie izolată în nord-estul Boliviei. Este una dintre întinderile cel mai neatinse din bazinul Amazonului şi una dintre zonele cu cea mai mare diversitate biologică din lume. Decorul este impresionant: peisaje extraordinare, râuri largi, cascade uimitoare.

O vizită în acest parc este o eco-aventură fantastică. Dimensiunile ieşite din comun ale acestei cerrado (cea mai mare porţiune din lume rămasă din savană) te uimesc; savana este străbătută de râuri late, ale căror maluri sunt pline de copaci contorsionaţi în forme stranii, de cascade imense a căror apă cade bubuitor în râurile şi pâraiele pădurii tropicale.

Terenul are altitudini care variază între 200 şi 1 000 m şi cuprinde cinci ecosisteme diferite. Zona este un refugiu pentru animale sălbatice care aproape că au dispărut din restul Amazonului, printre care peste 130 de specii de mamifere, inclusiv rara vidră de râu, delfinul de râu, maimuţa-păianjen şi maimuţa urlătoare, lupul cu coamă, tatuul gigant şi câţiva jaguari negri, pe cale de dispariţie.

Până acum, biologii au descoperit în jur de 4 000 de specii de plante, dintre care 110 numai de orhidee, dar şi 620 de specii de păsări, 70 de specii de reptile, câteva dintre cele mai rare insecte ale lumii şi colonii incredibile de fluturi de toate culorile şi mărimile.

Regiunea parcului e veche de peste un miliard de ani, din Precambrian. Izolarea şi diversitatea îl transformă într-un laborator perfect pentru cercetarea biologică a evoluţiei ecosistemelor. Nicăieri în America de Sud nu vei vedea o asemenea varietate de specii şi habitate cu atât, de puţin efort.

CE ESTE

Sălbăticie variată, desemnată de UNESCO Patrimoniu Natural Mondial.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Santa Cruz, apoi cu avionul sau cu maşina până la cabanele din Flor de Oro (600 km) sau Los Fierros.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul ideal este octombrie-decembrie.

NU RATA

Uluitorul platou Caparu, o mesa precambriană de gresie care se ridică drept în mijlocul pădurii tropicale, unul dintre locurile despre care se spune că l-ar fi inspirat pe Conan Doyle când a scris O lume dispărută.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din cauza izolării, sunt puţini turişti. Poţi să vii în parc fie din nord, fie din sud, depinde unde ţi-ai aranjat cazarea – la Flor de Oro (în nord) sau Los Fierros (în sud).