parcul-naţional-huascaran

Parcul Naţional Huascaran

Cordillera Blanca este unul dintre cele mai înalte lanţuri muntoase din lume. Se întinde pe 180 km, acoperind o suprafaţă de 3 400 km2 din aria de conservare a Parcului Naţional Huascarăn. Există aici peste 50 de vârfuri glaciare, dintre care 15 depăşesc 6 000 m. Nevado Huascaran, cu 6 768 m, este cel mai înalt munte nu numai din Peru, ci şi de la tropice. Aici o să vezi cel mai spectaculos peisaj montan.

Vei fi copleşit la vederea lacurilor glaciare uimitor de albastre, a defileurilor spectaculoase, a cascadelor torenţiale sau a râurilor sclipitoare, pline de gheaţă, toate aflate pe o vastă întindere albă. Nenumărate cărări te vor purta spre prietenoase comunităţi andine şi spre ruine preincaşe.

O să hoinăreşti prin pajişti cu stranii plante endemice, o să cobori greu râpe adânci, plin de quenua cu scoarţă roşie şi arbori medicinali quisuar, o să te trezeşti înconjurat de gheţari şi o să fii uimit de sutele de lacuri albastre şi turcoaz, de uimitoarea privelişte a stâncilor abrupte şi a pereţilor de gheaţă din partea nordică a Cordillera Blanca.

La poalele muntelui Nevado Huascaran se află două splendide lacuri gemene ale gheţarului Llanganuco – apele verde-închis ale lacului Chinancocha (femeia) sunt înconjurate de o pădure de quenua, iar în celălalt capăt al văii, sub cerul deschis, se află apele albastre şi limpezi ale mai micului Orconcocha (bărbat).

Versantul nord-vestic al muntelui Huascaran este o stâncă aproape verticală, de unde s-a desprins o bucată uriaşă de munte în urma unui cutremur care a avut loc în 1970.

Întreaga regiune a fost devastată de cea mai dezastruoasă avalanşă din istorie: în iunie 1970, 10 milioane de metri cubi de piatră s-au prăvălit cu o viteză estimată la 200 km/h, strivind oraşul Yungay, unde a ucis pe loc 20 000 de oameni şi încă 50 000 de persoane din împrejurimi.

CE ESTE

Cel mai înalt lanţ muntos de la tropice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Lima până la Huaraz (7 ore, 450 km). De la Huaraz, cam o oră până la Yungay (60 km) sau Caraz (72 km).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie, ca să eviţi sezonul ploios, dar la altitudini mari este frig întotdeauna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Yungay, la 21 km de Nevado Huascaran.

NU RATA

O drumeţie până la Alpamayo – „cel mai frumos munte din lume”.

TREBUIE SĂ ŞTII

Urcuşul pe Huascaran durează 6-7 zile.