parcul-național-chapada-dos-veadeiros

Parcul Național Chapada dos Veadeiros

Parcul Național Chapada dos Veadeiros este o zonă spectaculoasă de 655 km2 din Cerrado – vasta regiune de savană tropicală din centrul Braziliei. Parcul este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru frumusețea lui extraordinară, fiind celebru pentru spectaculoasele priveliști din fiecare anotimp.

Sub cerurile schimbătoare, preriile de iarnă însetate și galbene se transformă ca prin magie, în timpul ploilor de vară, în pajiști verzi și luxuriante, pline de flori. Șesurile înalte, la 1 200 m deasupra nivelului mării, sunt brăzdate de canioane adânci de piatră în care se găsesc unele dintre cele mai vechi formațiuni stâncoase de pe Pământ, cu o vechime de circa 1,8 miliarde de ani. Văzută din spațiu, regiunea emite o lumină stranie din cauza cantității de cuarț conținute în sol.

Cerrado este unul dintre cele mai vechi și mai diverse ecosisteme din lume, cu cea mai bogată regiune de savană de pe Pământ, în care se estimează că există 10 000 de specii de plante, dintre care aproape jumătate sunt endemice, rivalizând cu Amazonul ca importanță.

„Savana cu tufișuri” de aici se caracterizează prin existența unor platouri pline de vegetație, cu arbori noduroși, străbătute de rețele vaste de albii de râu dens împădurite și de depresiuni.

Este habitat pentru cel puțin 900 de specii de păsări și circa 300 de specii de mamifere, printre care și animale aflate pe cale de dispariție: vultur, tucan, furnicar gigant, cerb, lup cu coamă, vulpe cerrado, tapir și jaguar.

Rio Preto curge prin parc dinspre nord-vest, dând naștere la numeroase cascade frumoase, iar pe malurile lui sunt păduri de palmier, plută, jacaranda și arbori de piper. Ai senzația că te pierzi în natură când te plimbi, mergi cu bicicleta sau urci pe munte în acest peisaj superb.

CE ESTE

Savană tropicală (cerrado).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu mașina din Brasilia, prin Sao Gabriel până la Alto Paraiso – 250 km, apoi pe un drum neasfaltat spre intrarea în parc, în satul Sao Jorge.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar cel mai frumos este între aprilie și septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Alto Paraiso, la 37 km.

NU RATA

Vale da Lua (Valea Lunii) și peșterile Terra Ronca și Sao Domingos.

TREBUIE SĂ ȘTII

Luminozitatea peisajului i-a atras pe adepții New Age. E numit „Capitala Mileniului Trei” și este unul dintre cele mai vizitate zece parcuri braziliene.