pădurea-marină-din-tierra-del-fuego

Pădurea marină din Tierra del Fuego

Tierra del Fuego (Ţara de Foc) este numită de localnici şi El fin del Mundo (Capătul Lumii). Este un arhipelag izolat în capătul sudic al Americii de Sud, terminându-se cu Capul Horn. Cea mai mare insulă este separată de continent de strâmtoarea Magellan, care a fost cea mai rapidă şi mai sigură rută între Atlantic şi Pacific înainte de construirea Canalului Panama.

Insula este împărţită de Chile şi Argentina, dar celelalte insule din arhipelag, inclusiv Capul Horn, sunt teritoriu chilian.

Pe partea argentiniană a insulei se află „cel mai sudic oraş din lume“, Ushuaia, şi un parc naţional care se întinde spre nord pe o lungime de 60 km, de-a lungul graniţei chiliene, începând de la canalul Beagle. Autostrada Pan-Americană, care vine tocmai din Alaska, se opreşte aici, în golful Lapataia – o superbă întindere de coastă, izolată, unde canalul Beagle se întâlneşte cu Pacificul.

Aici vei vedea colonii de lei de mare şi de pinguini, precum şi mii de alte păsări, inclusiv specii rare, precum albatros, nisipar, raţă sau petrei.

Parcul este o regiune de 630 km2 de superb peisaj montan, cu înălţimi de până la 2 000 m, cu văi glaciare izolate, lacuri şi păduri. Este situat în jurul lacului Roca, ale cărui ape curg în tumultuosulrâu Lapataia, apoi în golf.

Este singura regiune din Patagonia unde pădurile subarctice de fag (lenga) şi răşinoase (coihue) sunt atât de aproape de coastă. Există aici şi mari zone inundate de turbării mlăştinoase, unde cresc ciudaţi muşchi roşii, tiviţi cu papură, şi copaci pe ramurile cărora cresc licheni ca o barbă – un paradis pentru păsări, mamifere şi peşti de apă dulce.

În apropierea ţărmului sunt numeroase vestigii ale aşezărilor indienilor yamana, dar şi privelişti senzaţionale cu munţi înzăpeziţi.

CE ESTE

Pădure marină subarctică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Buenos Aires sau El Calafate până la Ushuaia.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ushuaia, la 9 km.

NU RATA

Tren del Fin del Mundo (Trenul de la Capătul Lumii), care te duce în parc.

TREBUIE SĂ ŞTII

Charles Darwin a descris călătoria făcută aici în cartea The voyage of the Beagle şi a folosit observaţiile din această regiune pentru conturarea teoriei sale evoluţioniste.