pădurea-ceţoasă-din-anzi

Pădurea ceţoasă din Anzi

Misterioasele păduri ceţoase peruviene se află numai la altitudini cuprinse intre 2 000-3 500 m, pe versanţii înalţi ai munţilor unde cantitatea anuală de precipitaţii variază între 50-1 000 cm. Copacii răsuciţi şi contorsionaţi, plini de epifite şi licheni care atârnă nefiresc pe crengile lor, sunt învăluiţi permanent în ceaţă.

Este un ecosistem unic pentru mii de specii, dintre care 80% sunt încă necercetate. Numai specii de orhidee sunt peste 1 000, dar aici trăiesc şi 30% din cele 272 de specii endemice de mamifere, păsări şi broaşte din Peru.

Sintagma „turnurile de apă ale naturii” este folosită pe drept motiv: pădurea este o sursă vitală de apă pură. Frunzele copacilor şi ferigile adună umezeala ceţii şi o trimit în picături constante pe solul turbos, îmbibat de apă, contribuind la alimentarea continuă a râurilor de pe versanţii mai joşi ai muntelui.

Pădurea protejează pânza freatică, împiedicând eroziunea solului, şi acţionează ca un colector de apă. Totuşi, e ameninţată atât de schimbările climatice, cât şi de intervenţia umană, fapt ce poate avea efecte dezastruoase pentru rezerva de apă, ca să nu mai vorbim de consecinţele asupra habitatului, în care se găsesc acum mii de specii de floră şi faună.

Uriaşa suprafaţă a Parcului Naţional Manu (150 000 km2), înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost înfiinţată pentru a proteja ce a mai rămas din pădurea ceţoasă peruviană. Manu este o adevărată utopie pentru pasionaţii de animale şi păsări, un habitat pentru o incredibilă diversitate de specii. Aici o să vezi cocoşi de munte andini – pasărea naţională a statului Peru, roşie ca focul –, tucani de munte, quetzali, colibri, capucini lânoşi şi bruni, vidre gigant şi jaguari.

Această lume unică, romantică şi fragilă, reprezintă numai 2,5% din pădurile tropicale, dar are o importanţă ecologică incomensurabilă.

CE ESTE

Habitat forestier pentru păsări şi animale sălbatice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Lima, apoi cu o cursă internă sau cu maşina până la Cuzco. De la Cuzco la Paucartambo se fac 7 ore cu maşina.

CÂND SA TE DUCI

Oricând, dar perioada lume-septembrie este cea mai uscată.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Paucartambo, la 35 km de trecătoarea Ajunaco, intrarea în parcul naţional.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tot timpul se descoperă specii noi. Cea mai recentă este isothrix barbarabrownae, rozătoare nocturnă cam de mărimea unei veveriţe.