pădurea-atlantică

Pădurea Atlantică

Ca biodiversitate, Mata Atlântica este cea mai bogată din lume. Separat de restul Americii de Sud prin savanele cerrado, ecosistemul complex al Pădurii Atlantice a evoluat separat, ceea ce explică gradul incredibil de mare al endemismului: 40% din cele 20 000 de specii de plante sunt unice.

Pe un singur hectar de pădure au fost identificate peste 400 de specii de arbori, inclusiv extrem de rarul pau brasil (fernambuc – Caesalpinia echinata). Dintre cele circa 260 de specii de mamifere, 70 sunt endemice – sunt 14 specii numai de primate, inclusiv trei specii de marmoset, ameninţate grav cu dispariţia.

De asemenea, 15% din cele 950 de specii de păsări sunt endemice, printre care şi numeroase specii de papagali aflaţi pe cale de dispariţie. Pădurea este habitat şi pentru sute de specii de amfibieni, reptile şi peşti de apă dulce, aproape jumătate dintre ele fiind unice.

Totuşi, din pădurea care odinioară se întindea de la nord până la sud de-a lungul coastei braziliene, acum a rămas mai puţin de 10%, în petice fragmentate. Peisajul magnific al munţilor împăduriţi, cu râuri, cascade şi lacuri, contrastează izbitor cu întinderile urbane Rio de Janeiro şi Săo Paulo, care ameninţă să o invadeze şi mai mult. În ultimii 500 de ani, pădurea a fost distrusă treptat pentru lemn şi pentru a face loc fermelor de vite, plantaţiilor de trestie de zahăr şi de cafea şi, mai recent, dezvoltărilor urbane.

Însă există speranţe pentru ce a mai rămas – mişcarea ecologiştilor brazilieni, care face un lobby tot mai viguros, îi apără cauza. Pădurea a fost plasată pe lista celor cinci „locuri fierbinţi” din lume ca diversitate şi endemism; 23 800 km2 sunt acum strict protejaţi, în 224 de sectoare separate, iar o arie de 4 700 km2 a intrat sub protecţia UNESCO, fiind considerată o parte de neînlocuit a moştenirii mondiale.

CE ESTE

Pădure de coastă, montană şi de mare altitudine.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Rio de Janeiro ori Săo Paulo.

CÂND SĂ TE DUCI

Întotdeauna e cald, depinde de altitudine. lanuarie-septembrie este o perioadă mai uscată.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Săo Paulo, la 100 km.

NU RATA

Vizitează câteva dintre spectaculoasele peşteri braziliene, în special în Pădurea Atlantică. În statul Săo Paulo se află 200 de peşteri.