muntele-retezat-roraima

Muntele Retezat Roraima

O excursie la Roraima, cu cei mai înalți dintre extraordinarii munți retezați (tepui) din Venezuela, este o experiență cu adevărat memorabilă. Te vei trezi transpus într-o ireală lume primitivă, plină de specii rare, endemice, unde timpul și dimensiunile sunt complet distorsionate.

Stânci străvechi de gresie din Precambrian se ridică abrupt din junglă, până la 2 810 m, în capătul cel mai îndepărtat al Parcului Național Canaima, marcând punctul de întâlnire al frontierelor dintre Venezuela, Brazilia și Guyana. Locul este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind prețuit nu doar pentru aspectul impresionant, ci și pentru flora și fauna unice.

O drumeție spre Roraima începe într-o lungă fâșie cu vegetație de savană, însuflețită ziua de o mulțime de păsări colorate, iar seara de sute de licurici. Traversezi unul sau două râuri, apoi te strecori prin râpe cețoase din junglă, pline de păsări colibri și de flori, întotdeauna la umbra pereților abrupți ai uimitorului masiv Roraima.

În sfârșit, vei ajunge la o faleză spectaculoasă de cuarțit, înaltă de 400 m, într-o pădure cețoasă de ferigi și vegetație cu aspect preistoric. E ușor să-ți imaginezi că te afli pe altă planetă: este o lume cu văi ciudate, cu sol ce pare un covor de cristale de cuarțit, cu defileuri în care fisurile se adâncesc la zeci de metri, cu rotocoale de ceață care se pot ridica brusc, dezvăluind priveliști incredibile, cu amfiteatre bizare de piatră acoperită cu licheni și mușchi stranii, cu pereți stâncoși care ascund pajiști uimitor de bogate, cu bazine de apă și grădini de poveste găzduind flori și animale ciudate, cu peșteri, râuri și cascade.

Din acest loc uimitor izvorăsc afluenții celor mai importante fluvii ale continentului: Orinoco, Amazon și Essequibo. Potrivit unei legende a indienilor pemon, Roraima este „mama tuturor apelor” și casa zeiței Kuin, „bunica tuturor oamenilor”.

CE ESTE

Munte retezat (tepui).

CUM AJUNGI ACOLO

Nu există curse directe de avion din Caracas. Poți să zbori până la Ciudad Bolivar, apoi până la Santa Elena de Uairen, sau poți merge cu mașina, traversând Gran Sabana din Puerto Ortez.

CÂND SĂ TE DUCI

Ascensiunea pe munte e mai facilă în sezonul uscat, decembrie-aprilie. Totuși, vremea este schimbătoare și, dacă vrei să vizitezi si cascada Angel, e mult mai spectaculos să vii în lunile ploioase, lunie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Santa Elena de Uairen, la 2 ore de Paraitepui, unde începe urcușul.

NU RATA

Broasca râioasă neagră, specie endemică – atunci când te apropii de ea, se strânge ca o minge.