muntele-cotopaxi

Muntele Cotopaxi

Uriașul con vulcanic acoperit de zăpadă al muntelui Cotopaxi este o imagine care s-a imprimat adânc în mentalul ecuadorienilor.

Este considerat cel mai înalt vulcan activ din lume și odinioară a fost venerat ca zeu de către indienii andini. Are o istorie de peste 50 de erupții în ultimii 300 de ani. Cea mai celebră este cea din 1877, când valul de materie piroclastică a ajuns până pe coasta Pacificului, la 100 km distanță.

Cotopaxi se ridică din mijlocul unei câmpii înalte de 3 800 m și al unui platou împădurit (paramo), până la înălțimea de 5 900 m. Pe lângă faptul că este un vulcan activ care emană deseori gaze din con, are și unul dintre puținii ghețari ecuatoriali din lume.

Parcul Național Cotopaxi are o suprafață de peste 330 km2 de paramo, care susține peste 2 000 de specii de floră și faună.

Este un decor magnific, deosebit de variat, cu vederi panoramice, unde poți zări cai sălbatici, cerbi și lame, vulpi andine și chiar rarii urși andini cu ochelari. Printre fascinantele păsări de aici se numără condorii, vulturii, șoimii și superbii colibri.

Câmpiile subandine ale platoului se caracterizează prin ierburi aspre (pajonal) și tufișuri robuste, în care prosperă o multitudine de fluturi, insecte-bețigaș și lăcuste. Florile Chuquiragua, cu portocaliul lor strălucitor, îți atrag imediat atenția, la fel și asteraceele galbene și ranunculusul galben și roșu.

În pădurea umedă de munte din jurul lacului Linipio Pungo, în spatele căreia se află vârfurile înzăpezite ale vulcanilor, trăiesc pescăruși andini, rațe și nagâți. La altitudini mai mari, de 4 400-4 700 in, nu pot supraviețui decât lichenii și mușchiul de tundră, în sfârșit, când ajungi în vârful ghețarului, o să fii deasupra lumii întregi, la ecuator.

CE ESTE

Stratovulcan cu ghețar

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Quito, apoi cu trenul sau cu mașina 60 km spre sud. prin Aloag, până la Lasso.

CÂND SĂ TE DUCI

Lunile ideale pentru urcat pe munte sunt decembrie și ianuarie, apoi august și septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Lasso, la 5 km.

TREBUIE SĂ ȘTII

Trebuie să petreci câteva zile acolo, ca să te obișnuiești cu altitudinea Cotopaxi necesită un urcuș de 6-8ore nu foarte dificil, dar care presupune ceva efort și experiență.