muntele-căpăţâna-de-zahăr

Muntele Căpăţâna de Zahăr

Pau do Acucar (Căpăţâna de Zahăr) este emblema oraşului Rio de Janeiro. Acest neverosimil monolit verde se ridică la 396 m în capătul peninsulei care intră în Atlantic din golful Guanabara.

Se spune că numele îi vine de la forma muntelui, tradiţionala bucată de zahăr rafinat, dar este posibil să provină din limba indienilor tamoioa, care îl numesc Pau-nh-Acuqua, adică „deal înalt“.

Faima muntelui vine de la monoliţii de granit şi cuarţ vechi de 600 de milioane de ani care se ridică exact pe malul mării, lângă Rio de Janeiro. Datorită poziţiei, a fost folosit ca punct de reper de navigatorii care traversau Atlanticul pentru a ajunge la Rio.

O telecabină construită în 1912 parcurge regulat un traseu de 1 400 m între vârful acestui munte şi acela al muntelui Morro da Urca. Aici, călătoria cu telecabina nu este numai o experienţă incredibilă în sine, ci şi o răsplată: uimitoarea panoramă asupra oraşului, munţilor, plajelor de la Atlantic, în apele căruia poţi vedea încă vreo jumătate de duzină de asemenea morros răsărind pe mal.

Ar fi bine să-ţi programezi călătoria spre asfinţitul soarelui, când împrejurimile arată cu adevărat magic. Căţărătorii îndrăzneţi pot urca singuri pe munte. Morros sunt foarte populare printre amatorii de alpinism – laolaltă, aceste înălţimi formează cea mai mare zonă urbană de escaladă din lume, cu nu mai puţin de 270 de trasee.

CE ESTE

Monolit şi zonă urbană de escaladă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Rio de Janeiro.

CÂND SĂ TE DUCI

De Paşti, ca să prinzi carnavalul.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Rio de Janeiro.

NU RATA

O excursie la Corcovado, cel mai înalt munte din apropiere, unde se află faimoasa statuie a lui Iisus Mântuitorul.

TREBUIE SĂ ŞTII

Căţărarea pe Căpăţâna de Zahăr este extrem de dificilă, mai mult decât pare. N-ar trebui să te încumeţi să o faci fără pregătire. E mai greu să cobori decât să urci.