laguna-patos

Laguna Patos

Cinci râuri converg în oraşul Porto Alegre formând Lagoa Dos Patos (Laguna Raţelor), o lagună mareică din sud-estul extrem al Braziliei. Este a doua lagună ca mărime din America de Sud, lungă de 280 km şi lată de 70 km, şi pe ea pot naviga chiar şi vapoare mari. E separată de Atlantic printr-o fâşie de nisip lată de 8 km.

Laguna şi-a căpătat numele de la nişte isteţi colonişti iezuiţi din secolul al XVI-lea care i-au cerut regelui Spaniei permisiunea de a pune aici bazele unei crescătorii de raţe. Nu peste mult timp, acesta şi-a retras acordul când a descoperit că le-a oferit una dintre cele mai mari lagune din lume.

Laguna reprezintă rămăşiţa unei depresiuni foarte vechi, închisă de mare din cauza acţiunii combinate a vântului şi a curenţilor de apă care au construit aici un zid de nisip. Are mai multe insule în apele ei, cea mai mare fiind Ilha dos Marinheiros, locuită de oameni consideraţi „proscrişi”, întrucât au refuzat confortul de a locui în Porto Alegre, la capătul nordic al lagunei.

La sud de Patos se află o altă lagună mare, Mirim. Lagunele sunt conectate prin canalul Sao Goncalo, pe malul căruia se află oraşul Rio Grande, iar pe malul opus – Pelotas. Printr-o deschizătură din capătul sudic al lagunei Patos, în mare se scurge un strat de sedimente, care i-a făcut pe vechii exploratori să creadă că aici este gura de vărsare a unui râu uriaş, de unde şi denumirea de Rio Grande.

Terenul de aici, foarte jos, include şi o întindere neîntreruptă de spectaculoase dune de nisip, de-a lungul a 250 km de coastă. Laguna este importantă pentru stufărişurile şi ierburile sale, pentru nenumăratele specii de peşti, păsări şi ţestoase pe care le poţi vedea primăvara şi vara.

CE ESTE

Lagună mareică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Porto Alegre, Pelotas sau Rio Grande.

CÂND SĂ TE DUCI

Lunile ideale sunt octombrie, noiembrie, aprilie şi mai. Perioada decembrie-mai este foarte caldă, în iunie-septembrie e iarnă.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Porto Alegre, Pelotas, Rio Grande.

NU RATA

Canionul Fortaleza, în apropiere de Porto Alegre.

TREBUIE SĂ ŞTII

Este ţinut dominat de gaucho şi churrasco. Oraşele au moşteniri bogate şi în zonă vei vedea o mulţime de lucruri cu valoare istorică şi culturală.