lacul-titicaca

Lacul Titicaca

Sus, în Altiplano, între Peru şi Bolivia, se află apele limpezi de albastru cobalt ale lacului Titicaca, personaj central în mitologia şi istoria incaşă: originile lumii sunt aici, Soarele, Luna şi stelele au ieşit din apele sale, iar în adâncurile lui se găsesc spirite puternice, precum şi aurul spaniol.

Lacul Titicaca este cel mai mare lac navigabil din lume pentru comerţ şi se află la o altitudine de 3 812 m. Are 176 km lungime şi o lăţime de 50 km, cu ape adânci de până la 281 m. Peste 25 de râuri şi de gheţari se scurg în Altiplano din munţi şi alimentează această uriaşă întindere de apă. Lacul se varsă în Rio Desagaudero, dar cea mai mare parte din apa lui se evaporă pur şi simplu în vânturile puternice şi sub soarele arzător din Altiplano.

Pe lac există 41 de insule, locuite de indienii quechua, care şi-au păstrat în mare parte cultura tradiţională. Ei îşi câştigă existenţa din agricultură, pescuit şi confecţionarea de decoraţiuni etno pentru comerţul turistic.

Extraordinarele Islas Flotantes (Insule Plutitoare) sunt o atracţie majoră pentru turişti. Aceste insule din trestie, care necesită refaceri constante pentru a stopa putrezirea, au fost construite iniţial de indienii uro pentru a se apăra de hărţuiala coloniştilor spanioli, dar acum sunt locuite de indienii aymara, care şi-au construit aici case de stuf şi chiar o biserică. Ei plutesc pe lac, supravieţuind din pescuit şi din turism.

În ciuda presiunii turismului intens, Titicaca este o privelişte uimitoare. Pare că se întinde la nesfârşit sub cerurile înalte din Altiplano, vârfurile acoperite de zăpadă ale Cordillera abia se văd în depărtare, iar atmosfera locului capătă o aură de legendă datorită culturii incaşe.

CE ESTE

Lac tropical de mare altitudine.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul/trenul/autobuzul de la Lima – 1 315 km. Cu trenul/autobuzul de la Cuzco – 389 km. Cu avionul/ trenul de la Arequipa – 188 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puno.

NU RATA

O noapte pe insulele Amantani sau Taquile, dacă e posibil, şi ruinele de pe Isla del Sol.

TREBUIE SĂ ŞTII

Oamenii din zona lacului Titicaca au reuşit să-şi păstreze tradiţiile în ciuda tuturor adversităţilor. Trebuie să fii înţelegător cu metodele lor de comerţ, care pot părea agresive.