isla-de-malpelo

Isla de Malpelo

Isla de Malpelo este o ridicătură cu pereți abrupți de bazalt, de 350 ha, care iese neașteptat din Oceanul Pacific ca un uriaș monolit preistoric. Este cel mai înalt vârf al unui „punct fierbinte” din scoarța oceanică, un lanț vulcanic subacvatic lung de 240 km, aflat la 500 km în largul coastelor columbiene. Malpelo este destul de înaltă (376 m) ca să aibă propriul climat, iar dimineața, indiferent cât de senin ar fi cerul, este învăluită misterios în nori.

Capriciile vremii au erodat constant Malpelo, dându-i această formă dramatică. Stânci abrupte, ridicate la 376 m deasupra nivelului mării, cu versanți verticali găuriți de peșteri, cad abrupt în mare.

Insula pare pustie, dar este acoperită de alge, mușchi și licheni, câteva tufișuri chircite și ferigi. Este un important loc pentru cuibăritul unei colonii uriașe de corbi de mare (Sula dactylatra), cu circa 25 000 de exemplare.

Apele nepoluate de la Malpelo și stâncile din jur sunt uimitor de curate, iar vizibilitatea apei ajunge și la 50 m. O scufundare aici poate fi una dintre cele mai memorabile experiențe pe care le poți trăi. Curenți oceanici puternici, reci și calzi, interacționează și creează un habitat unic pentru o uriașă varietate de vietăți marine din toate nivelurile lanțului trofic.

Aici se găsește cea mai mare populație de rechini din lume – este obișnuit să vezi colonii de câte 500 de rechini-ciocan sau sute de rechini cenușii, ca și nenumărați alți pești mari, 17 specii de mamifere marine și recent descoperitul rechin cu nas scurt și dinți zimțați, de apă adâncă.

Pe Malpelo este staționată o mică garnizoană columbiană caro supraveghează o suprafață de 8 575 km2 din apele oceanului; zona, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, o cea mai mare din estul Pacificului tropical în care pescuitul este Interzis.

CE ESTE

Ecosistem marin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internațională până la Bogota, apoi cu alt avion până la Buenaventura. De aici se organizează excursii de 8 zile.

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul tropical umed de ocean aduce temperaturi medii de 28°C tot anul. Decembrie-mai; vânturile nordice aduc apă rece și calmă și cer senin. Mai-noiembrie anticurentul ecuatorial aduce ploaie și ape calde, bogate în plancton.

TREBUIE SĂ ȘTII

Trebuie să deții certificat de înot în ape deschise și să-ți menții calmul când înoți pe lângă rechini. Nu poți face decât un tur însoțit și trebuie să ai aprobarea Ministerului Ecologiei din Columbia.