insulele-galapagos

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos, aparținând Ecuadorului, un mic arhipelag care traversează ecuatorul la 965 km vest de America de Sud, sunt cunoscute mai ales pentru că aici și-a făcut Charles Darwin celebrele observații asupra faunei indigene care l-au condus la teoria evoluției prin selecție naturală. Grupul este alcătuit din 13 insule principale, 6 mai mici și 107 stânci și fâșii de uscat, toate vulcanice.

Pe uscat, poți vedea iguane terestre și țestoase gigant, iar printre păsările care cuibăresc aici se numără corbi de mare cu picioare roșii și cu picioare albastre, albatroși, cormorani nezburători, flamingi de Galapagos, magnifice fregate, pinguini de Galapagos și cintezele lui Darwin.

Pe lângă o mare varietate de pești care trăiesc în apele de aici și printre recifele din jurul insulelor, printre animalele marine se numără și lei de mare de Galapagos, vidre și iguane marine (deasupra).

Deși este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și este rezervație marină, locul este amenințat de creșterea rapidă a populației, care are nevoie de resurse tot mai mari, de introducerea unor specii precum capre, pisici și câini și de pescuitul excesiv.

Guvernul ecuadorian a impus controale stricte asupra accesului turiștilor pentru a împiedica distrugerea insulelor și a animalelor sălbatice -un ghid autorizat de conducerea parcului național trebuie să însoțească orice grup sosit în vizită.

Aceste insule spectaculoase, dar fragile, fiecare cu trăsăturile sale distinctive, sunt o comoară universală.

CE SUNT

Uimitor arhipelag vulcanic și unul dintre cele mai importante situri de conservare din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Quito sau Guayaquil.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Guayaquil, la 1 000 km.

NU RATA

Coloniile de păsări care cuibăresc.

TREBUIE SĂ ȘTII

Turiștii care vin pe insulă trebuie să fie însoțiți de un ghid acreditat.