insulele-atlantice-atol-das-rocas

Insulele atlantice (Atol das Rocas)

Îndepărtatul arhipelag Fernando de Noronha și Atol das Rocas reprezintă vârfurile ridicate deasupra apelor ale un lanț muntos vulcanic subacvatic din sudul Atlanticului. Aceste insule și peste 420 km2 de ape care le înconjoară constituie o zonă de conservare marină înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici trăiesc colonii de țestoase și delfini amenințați cu dispariția, precum și o mulțime de pești și păsări de apă. Adăpostul oferit de insule, în ape nepoluate, pline de hrană, asigură locul perfect de reproducere pentru rechini, toni, țestoase și delfini. Aceștia joacă un rol esențial în reproducerea, dispersarea și biodiversitatea faunei marine din Atlanticul Tropical de Sud.

Rocas, la 100 km vest de Noronha, este singurul atol din Atlanticul de Sud. Este un inel coralier aproape închis, înconjurând o lagună de 7,5 km2, întretăiată de două canale. Suprafața atolului este acoperită de ierburi, câțiva palmieri și un far. La reflux, reciful gol se transformă într-un acvariu fantastic: laguna și bazinele mareice abundă în mii de pești tropicali în culori strălucitoare.

Este unul dintre cele mai remarcabile și mai izolate locuri din lume – nu te lăsa descurajat de obstacolele pe care le întâmpini dacă vrei să-l vizitezi.

CE ESTE

Rezervație marină

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, căci are un climat ecuatorial blând insula e mai frumoasă în sezonul ploios, februarie-iulie. Cele mai bune valuri pentru surfing sunt din decembrie până in februarie, iar în restul anului e vreme perfectă pentru scufundări și snorkelling.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă zilnică de avion sau cu barca din Natal ori Recife, pe partea continentală a Braziliei

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Vila dos Remedios

NU RATA

Baia de Golfinhos, zonă în care trăiește o colonie de delfini (în zori sunt mai vioi).

TREBUIE SĂ ȘTII

Trebuie permis de vizitare pentru micuțele insule Fernando de Noronha și Atol das Rocas. Numai 420 de turiști au voie simultan pe Fernando de Noronha.