gurile-amazonului-și-valul-mareic

Gurile Amazonului și valul mareic

Estuarul Amazonului este atât de vast, încât i se mai spune și „râul-mare“. Este o rețea complexă de râuri și canale care se intersectează într-un labirint acvatic, amestecându-se cu estuarul râului Araguari. Gura de vărsare a fluviului are 330 km lățime și, cu adâncimea de 90 m, poate fi străbătută de vapoare oceanice mari până la Manaus – la 1 500 km în interior.

Bazinul amazonian alimentează o zonă de aproape 7 milioane km2, adică 40% din suprafața Americii de Sud; o cincime din apa dulce care pătrunde în oceanele lumii provine din debitul său. Torentul de apă este atât de mare, încât aduce zilnic trei milioane de tone de sedimente.

Atât culoarea, cât și salinitatea oceanului sunt afectate pe o distanță de circa 320 km în larg, iar primii exploratori au constatat cu uimire că pot bea apă de mare cu mult timp înainte de a se vedea uscatul.

Amazonul nu are deltă. O centură de insule pe jumătate scufundate și dune de nisip aflate la suprafață urmăresc linia coastei pe o lungime de 160 km în jurul gurii de vărsare, ridicate din depunerile aduse înapoi de mareele Atlanticului. Aici are loc neliniștitorul fenomen sezonier pororoca, val mareic.

Un adevărat zid de apă, înalt de 4 m, se rostogolește pe o distanță de circa 13 km. Treptat, ajunge la viteza de 25 km/h și începe să emită un sunet adânc, precum un mormăit, care se transformă într-un urlet puternic.

Acest fenomen impresionant, care are loc de două ori pe zi, atrage surferi din toată lumea: în mod normal, un val marin durează cam 15 secunde, iar un surfer priceput poate să stea pe pororoca și 30 de minute. Surfingul aici este deosebit de periculos deoarece, în prăvălirea lui puternică, valul smulge de pe maluri copaci, detritus, șerpi sau aligatori.

CE SUNT

Estuar și val mareic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Belam sau Macapa.

CÂND SĂ TE DUCI

Pororoca are loc în februarie și martie.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Sao Domingos do Capim.