gheţarii-los-glaciares

Gheţarii Los Glaciares

Parcul Naţional Los Glaciares (Gheţarii), înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este o regiune de o frumuseţe impresionantă din câmpul de gheaţă al Patagoniei de Sud, a treia mare calotă glaciară din lume după Antarctica şi Groenlanda.

Parcul Naţional Los Glaciares se întinde pe 170 km de-a lungul graniţei chiliene, iar mai mult de o treime din parc e acoperită cu gheaţă. Zona este o stepă aridă de 4 450 km2, cu păduri de fag în culori superbe, lacuri glaciare şi impunătorii Anzi acoperiţi de zăpadă.

Calota glaciară este sursa directă a celor 47 de gheţari mari, dar există încă 200 de gheţari mai mici, neconectaţi între ei. În mod normal, gheţarii se găsesc la altitudini de cel puţin 2 500 m. Aici – ceea ce este unic în lume – altitudinea nu e decât de 1 500 m, aşa că gheţarii sunt şi uşor accesibili.

Parcul are două lacuri uriaşe: în sud e Argentino, lung de 160 km, iar în nord se află Viedma, în jurul căruia poţi explora unele dintre cele mai dure reliefuri din lume.

Lacul Viedma este dominat de impresionantele vârfuri de granit ale masivului FitzRoy, ai cărui versanţi imenşi de stâncă se ridică deasupra copacilor. Cunoscut şi sub numele de Cerro Chalten (Muntele Fumegos), datorită cercului de ceaţă care îi învăluie vârful, muntele FitzRoy are reputaţia de a fi „cel mai grozav”, nu neapărat pentru înălţimea lui (3 375 m), ci pentru versanţii abrupţi de granit.

La unul dintre capetele lacului Argentino vei vedea incredibilul spectacol al căderilor continue de gheaţă. Aici este punctul de joncţiune a trei gheţari: Onelli, Upsala şi Spegazzini. Împreună cu imensul Perito Moreno, lat de 5 km, ei coboară inexorabil din calota glaciară, erodând muntele în alunecarea lor şi aruncând aisberguri colosale în apele lăptoase ale lacului, într-un copleşitor spectacol al puterii naturii.

CE SUNT

Gheţari

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional El Calafate sau cu maşina din Rio Gallegos.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-aprilie. Sezonul de vârf este în ianuarie şi februarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

El Calafate, la 40 km

NU RATA

Peşterile Walichu şi pădurea pietrificată La Leona. La o zi de mers, în Chile, se află Rezervaţia Biosferei Torres del Paine.