pinguini-în-georgia-de-sud

Pinguini în Georgia de Sud

Georgia de Sud este o insulă-rezervaţie din Antarctica, la circa 2 000 km de Tierra del Fuego, în Oceanul Atlantic de Sud. Este straniu de împietrită, cu un peisaj în care apar munţi îngheţaţi, întinşi pe 170 km, cu versanţi abrupţi şi golfuri.

Stâncile şi insuliţele din jur asigură adăpost pentru păsări şi mamifere marine care trăiesc în această regiune pustie cu vânturi reci, ape îngheţate şi aisberguri.

Aici se adună cea mai mare colonie de pinguini din lume: în jur de 400 000 de perechi de pinguini regali reproducători, incredibilul număr de două milioane de perechi de pinguini Macaroni, mai micuţi, precum şi colonii importante din alte specii.

Poţi vedea cupluri de pinguini colaborând la păstrarea oului lor preţios la căldură, trecându-l cu grijă de la unul la celălalt, ca partenerul să poată intra în apă să se hrănească, având grijă să se ferească de focile care înoată în apele mai puţin adânci, aşteptând să atace. Poţi să-i vezi cum se înghesuie unul în altul, ca să se încălzească şi să se protejeze în faţa ferocilor lupi de mare, care sunt capabili să-i facă bucăţi, şi poţi să te înduioşezi când vezi cum sunt asaltaţi de puii flămânzi părinţii care îşi caută prin mulţime propriul pui.

Aceste creaturi fermecătoare şi vulnerabile demonstrează o extraordinară forţă, reuşind să suporte condiţiile extreme în care trăiesc şi în care îşi cresc puii.

Căpitanul Cook a numit insula „Capul Dezamăgirii” când, în 1775, şi-a dat seama că nu ajunsese în Antarctica, dar a făcut observaţii asupra uriaşei populaţii de foci şi balene de aici. Două sute de ani mai târziu, ambele specii fuseseră vânate până aproape de extincţie.

Azi, insula adăposteşte 95% din focile cu blană sudice din lume, o jumătate din numărul focilor-elefant, 250 000 de albatroşi, inclusiv spectaculosul albatros hoinar, cu anvergura aripilor de 3 m, şi încă vreo 10 milioane de alte păsări marine. Numeroase balene s-au întors aici să se hrănească în apele îmbelşugate ale insulei.

CE ESTE

Colonie de păsări din Antarctica.

CUM AJUNGI ACOLO

Numai pe apă. O croazieră organizată durează zece zile.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie.

TREBUIE SĂ ŞTII

Noiembrie şi decembrie sunt sezon de curtare, când în coloniile de foci încep să se formeze cupluri; oceanul arată fantastic atunci când gheaţa începe să se topească şi apar aisberguri. De la mijlocul lui decembrie până în ianuarie, gheata începe să se retragă, ies puii, balenele sunt mai active şi focile se împerechează.

Februarie şi martie sunt luni în care vei vedea răsărituri şl apusuri splendide, dar şi foarte multe balene; tot acum, puii de pinguin îşi părăsesc cuibul.