cascada-iguazu

Cascada Iguazu

La graniţa dintre Brazilia şi Argentina se află cascada Iguazu (sau Iguacu, pe partea braziliană), un sistem complex de aproape 300 de căderi de apă, în mijlocul unei jungle luxuriante.

Anvergura ei este de 2,7 km, iar căderea de apă are o înălţime medie de până la 70 m, mult mai înaltă decât Niagara şi de două ori mai lată. Cel puţin 5 000 m3 de apă se prăvălesc din cascadă, dar cantitatea creşte atunci când râul este umflat.

Primul european care a văzut cascada a fost Alvar Nunez Cabeza de Vaca, în 1541, dar ea era cunoscută de localnici de peste 10 000 de ani; numele provine din yguasu, „apă mare“ în limba indienilor guarani; când te uiţi la uluitorul volum de apă căzând peste pragul de lavă întărită, mai ales în partea care are forma unei potcoave înalte de 150 m şi lungi de 700 m, pare mai adecvată cealaltă denumire: Gargantua del Diablo, Gâtlejul Diavolului.

Ambele ţări au creat în jurul cascadei parcuri naţionale, iar fauna de aici este spectaculoasă: păsări rare, colorate şi gălăgioase, precum tucani şi papagali, dar şi jaguari, capucini, coatimundi (Nasua nasua, din familia ratonilor), iguane şi pume. În partea argentiniană, parcul are 2 000 de specii de plante, aproape 450 de specii de păsări, 80 de specii de mamifere şi nenumărate specii de insecte, reptile şi peşti.

CE ESTE

Una dintre cele mai mari cascade de pe planetă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Foz do Iguacu (Brazilia) sau Puerto de Iguazu (Argentina).

CÂND SĂ TE DUCI

La începutul verii, când debitul cascadei este maxim.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puerto Iguazu, la 18 km.

NU RATA

Cărarea care duce sub cascadă.

TREBUIE SĂ ŞTII

E important să iei la tine haine impermeabile şi o pungă de plastic pentru aparatul de fotografiat.