cascada-angel

Cascada Angel

Salto Angel, pe Rio Churun, este cea mai înaltă cascadă din lume, de 16 ori mai înaltă decât Niagara. Este cea mai faimoasă emblemă a Parcului Național Canaima, care se întinde pe 30 000 km2 în Gran Sabana, în sud-estul Venezuelei.

Apele cascadei se prăvălesc 979 m din vârful muntelui Auyan (Muntele Urlător) și cad liber încă 807 m prin jungla impenetrabilă din Canon del Diablo (Canionul Diavolului).

Parcul Național Canaima este o extraordinară zonă de savană, cu uriași munți retezați de gresie (tepui sau mesa), formați cu miliarde de ani în urmă, străbătuți de râuri și împăduriți pe coaste cu păduri tropicale umede.

Vârful muntelui Auyan este o aglomerare complicată de stânci de gresie, tocite de vreme și transformate în formațiuni stranii, pline de caverne și peșteri. Monoliți uriași de stâncă stau unul peste altul într-un echilibru incredibil, sfidând gravitația, iar mai jos, în Canon del Diablo, se află o densă pădure tropicală umedă, plină de animale sălbatice, printre care maimuțe, pume, furnicari gigant și porci spinoși.

Prin pădure nu există cărări; ca să ajungi la cascada Angel trebuie să mergi în amonte pe râu cu canoea, luptându-te cu stâncile și curenții, apoi să urci pe munte până la un afloriment stâncos. De aici poți admira Rio Churun, care izvorăște din vârful muntelui și ajunge la un prag de unde se prăbușește în cascadă spre canion, într-o ceață de vapori de apă.

Numele cascadei vine de la un aventurier american, Jimmy Angel, care s-a prăbușit aici cu avionul în 1937. Înainte ca el să descopere cascada, localnicii, indieni pemon, o numeau Keraipukai-meru (Căderea în Locul cel mai Adânc). Ei credeau că spirite malefice care fură sufletele oamenilor se ascund în misterioșii vapori de apă ce se împrăștie în jurul muntelui retezat.

CE ESTE

Cea mai înaltă cascadă din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Caracas sau Ciudad Bolivar. Există zboruri zilnice prin Puerto Ordaz până la Canaima. De aici poți lua un avion sau o barcă.

CÂND SĂ TE DUCI

Cel mai bine este în sezonul umed, iunie-octombrie. În sezonul uscat, nivelul râului poate scădea mult, reducând cascada la o simplă picurare de apă.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Canaima, la 50 km.

NU RATA

Incredibila senzație a unui zbor peste Gran Sabana și priveliștea cascadei Angel, văzută de sus.

TREBUIE SĂ ȘTII

Practic este dificil, scump și chiar periculos să te duci la cascadă ca turist independent. Cel mai bine e să te înscrii într-o excursie organizată. Camparea lângă cascadă e interzisă.