câmpul-de-gheizere-el-tatio

Câmpul de gheizere El Tatio

Situat în deşertul Atacama, în Altiplano din nordul statului Chile, la o altitudine de 4 200 m, El Tatio (Bunicul) este cel de-al treilea câmp de gheizere ca mărime din lume.

Aici se află peste 80 de gheizere active (30 dintre ele aruncă apă încontinuu), izvoare termale şi cinci vulcani noroioşi. Apa fierbinte scoate şuierături şi fluierături incredibile, împinsă afară prin fisurile din scoarţa pământului în forme diverse: delicate emanaţii de abur, care plutesc în aer ca nişte norişori, sau jeturi puternice de apă destul de fierbinte cât să fierbi un ou în ele şi ridicându-se până la un metru în aer.

El Tatio are în jur un peisaj uimitor: o întindere pustie, înconjurată din toate părţile de vulcani înalţi cu vârfuri acoperite de zăpadă. Uitându-te la activitatea din El Tatio, începi să-ţi faci o idee despre uimitoarele forţe care au modelat munţii dimprejur.

Locul este impresionant: gheizere active, vulcani noroioşi, bazine care se colorează în lumină, terase de cenuşă. Dacă stai liniştit într-un loc şi te uiţi în jur, o să observi şi animale: multe specii de păsări mici, dar şi vulpi, şinşile, familii de flamingi şi poate că se va apropia de tine şi vreo lamă prietenoasă.

Cel mai bine e să vizitezi El Tatio în zorii zilei pentru că, în afară de faptul că lumina este deosebită, atunci, dintr-un motiv sau altul, sunt gheizerele cel mai active. Dacă vrei să te plimbi pe aici, trebuie să calci cu mare atenţie: crusta pământului e mult mai fragilă decât pare.

Mulţi oamenii au suferit arsuri grave călcând pe un teren aparent stabil care a cedat brusc lăsându-i să cadă într-un cazan cu apă fierbinte.

CE ESTE

Câmp de gheizere.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Santiago, apoi cu un alt avion până la Calama şi cu autobuzul până la San Pedro.

CÂND SĂ TE DUCI

Clima e deşertică de mare altitudine, deci temperaturile scad foarte mult noaptea. Evită perioada septembrie-noiembrie, când sunt vânturi puternice.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

San Pedro.

TREBUIE SĂ ŞTII

la-ţi haine groase, fiindcă poate să fie extrem de rece.