câmpiile-inundate-pantanal

Câmpiile inundate Pantanal

Ţinut al crescătorilor de vite, Pantanal este cel mai mare teren inundabil din lume. Diversitatea şi abundenţa de vegetaţie şi animale sălbatice de aici sunt comparabile cu cele din Amazon, într-unul dintre cele mai importante ecosisteme de pe planetă.

Pantanal este o depresiune în formă de castron ce acoperă o suprafaţă vastă (250 000 km2) în partea central-vestică a Braziliei, cu două cursuri majore – Rio Paraguay şi Rio Cuiaba. De fapt, regiunea este o uriaşă deltă continentală. În sezonul ploios, râurile ies din albie şi inundă 80% din câmpia aluvionară, asigurând nutrimente pentru cea mai mare colecţie de plante acvatice din lume.

Acestea formează insule plutitoare de vegetaţie (camalotes), pe care animalele şi păsările se pot refugia din calea apelor.

Regiunea este habitat pentru 75 de specii de mamifere, printre care lupul cu coamă, furnicarul gigant şi cea mai mare rozătoare din lume, capibara, care cântăreşte şi 60 kg, precum şi cinci specii de maimuţe urlătoare, vidre gigant, pecari, tapiri, căprioare şi câţiva jaguari.

Tot aici trăiesc peste 300 de specii de peşte, iar caimanii stau tolăniţi fără griji pe malurile verzi ale râului. Vei vedea şi o mulţime de şopârle, cameleoni, ţestoase de uscat, boa constrictori şi anaconde. Regiunea este un paradis pentru pasionaţii de păsări, pentru că aici trăiesc peste 600 de specii – jabiru, barza cu penaj remarcabil, roşu şi alb, cu cap negru şi picioare lungi şi subţiri, dar şi papagali ara macao, tucani, vulturi, nandu şi păsări de apă.

Ecologiştii sunt foarte îngrijoraţi că o asemenea regiune vitală nu e aproape deloc protejată, iar pământul, care aparţine unor particulari, este folosit pentru creşterea animalelor sau pentru eeoturism. Poţi să stai chiar la una dintre aceste ferme şi să explorezi mlaştinile din Pantanal cu o barcă ori călare.

CE SUNT

Cea mai mare zonâ inundabilă din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Campo Grande sau Cuiaba.

CÂND SĂ TE DUCI

Apa începe să se retragă în aprilie. Cel mai bine e în perioada iunie-august.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Porto Jofre, Corumba.

TREBUIE SĂ ŞTII

O mare parte din acţiunea romanului Testamentul al Iul John Grisham e plasată în Pantanal.