arhipelagul-fernando-de-noronha

Arhipelagul Fernando de Noronha

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2001, împreună cu Atol das Rocas, arhipelagul Fernando de Noronha este un grup de 21 de insule vulcanice și stânci din Oceanul Atlantic, chiar la sud de ecuator și la circa 350 km est de Brazilia, de care aparține.

Cea mai mare dintre insule, după care a fost numit tot grupul, este singura locuită, dar numărul de vizitatori este strict limitat gliei pentru a minimiza impactul asupra peisajului și faunei insulare.

Ridicate la 756 m deasupra mării, aceste insule sunt rămășițele vulcanilor din Dorsala Atlanticului de Sud și reprezintă un punct vital de popas și de hrănire pentru animale precum rechini și țestoase în migrația lor către și dinspre Atlanticul de Sud.

Cea mai mare parte a regiunii din jurul acestor insule izolate a fost declarată rezervație marină națională în 1988, pentru a proteja fauna marină, atât de abundentă și azi. Cei mai mulți turiști vin aici ca să facă scufundări: diavoli de mare, rechini-lămâie și multe alte specii de pește, inclusiv ton sau pește-spadă, pot fi văzute în aceste ape calde.

La suprafață, unul dintre cele mai importante spectacole este adunarea zilnică a sute de delfini-sfârlează jucăuși în Golful Delfinilor, iar în sezonul de împerechere, pe plajele largi de nisip depun ouă țestoase marine, mai ales țestoasa cu cioc de șoim, deosebit de rară. Aceste luxuriante insule verzi asigură un bun refugiu și pentru cea mai mare aglomerare de păsări marine din vestul Atlanticului.

CE ESTE

Frumos arhipelag de 21 de insule, înconjurate de o faună uimitoare

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Recife sau Natal, pe partea continentală, sau cu vaporul.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul uscat este septembrie-martie, iar vârful sezonului turistic este în lunile decembrie și ianuarie.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

Natal, la 360 km.

NU RATA

Delfini-sfârlează în Golful Delfinilor.

TREBUIE SĂ ȘTII

Ai nevoie de permis de vizitare pentru celelalte insule din grup.