anzii-cordilieri

Anzii Cordilieri

Anzii Cordilieri reprezintă cel mai lung lanţ muntos neîntrerupt şi cel mai înalt de pe Pământ din afara Asiei. Se întinde pe mai mult de 7 000 km, trecând prin şapte ţări sud-americane, de la Tierra del Fuego (Ţara de Foc) până în Venezuela.

În punctul cel mai lat are 500 km, iar înălţimea medie este de 4 000 m. Munţii sunt alcătuiţi în mare parte din gresie, calcar, ardezie şi ceva granit, cu mari cantităţi de roci vulcanice în anumite regiuni. Cutremurele frecvente atestă natura dinamică a acestor munţi uimitori.

Anzii Centrali se întind pe toată lungimea statului Peru şi se numără printre cei mai spectaculoşi munţi din lume: vârfuri golaşe de granit se ridică deasupra pragurilor de gheaţă cu gheţari uriaşi care se strecoară încet spre văi, creând un peisaj magnific, pe care nu îl vei mai întâlni în altă parte. Coasta Pacificului nu e niciunde mai departe de 100 km, destinaţie a unor râuri scurte, incredibil de rapide, care reprezintă şi sursa de energie pentru toată ţara.

Spre est, gheţarii alimentează apele Amazonului.

Anzii peruvieni sunt împărţiţi în cinci lanţuri muntoase: Cordilleras Blanca şi Huayhuash, la nord, şi Cordilleras Central, Occidental şi Oriental. Cordillera Blanca este de departe cel mai accesibil şi aici se află cel mai înalt munte din Peru, Nevado Huascaran.

Cordillera Occidental este un lanţ muntos vulcanic activ, ceva mai departe în sud-vestul extrem al ţării, cu munţii foarte uşor de urcat. Cordillera Oriental, în regiunea Cuzco, străvechea capitală a Imperiului Inca, este alcătuit din mai multe lanţuri muntoase mai mici şi câteva masive izolate, printre care şi Urubamba, locul unde se află celebrul Machu Picchu, oraş incaş abandonat.

Partea cea mai sudică din Cordillera Oriental se întinde şi în Bolivia prin izolatul şi îngheţatul munte Apolobamba. Tocmai izolarea îi conferă unicitate – merită să fie explorat.

CE SUNT

Lanţ muntos.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Urna sau Cuzco.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar perioada iunie-august e ideală pentru că sus este sezon uscat.

NU RATA

Nevado Huascaran, Machu Picchu, lacul Titicaca.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de ceva timp să te obişnuieşti cu altitudinea, aşa că trebuie să iei în calcul şi aclimatizarea când îţi planifici excursia.