Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală umedă din lume, o regiune de o diversitate inegalabilă, cu peste 150 000 de specii de plante, 75 000 de specii de arbori şi 2 000 de specii de păsări şi mamifere. O mare parte din ea este încă neexplorată -în mod uimitor, ştim mai puţine lucruri despre pădurea tropicală decât despre adâncimile oceanului. „Plămânii planetei” se întind pe teritoriul mai multor ţări, iar în Brazilia 22 000 km2 au fost încadraţi în Parcul Naţional Jau.
Traseul obişnuit este cu barca în amonte pe Rio Negro, ale cărui ape sunt negre din cauza materiilor descompuse şi a fierului. Este cel mai lat râu din lume, cu excepţia Amazonului. Cele două se unesc la Encontra das Aguas (Întâlnirea Apelor). Aici, apele palide ale Amazonului şi cele negre din Rio Negro încep să curgă alături pe două canale distincte.
O să treci prin întunecatele şi adâncile ape din igapo, de 12 m – o pădure misterioasă cu epifite ciudate spânzurate de arbori în care fauna a dezvoltat strategii complexe de supravieţuire -, apoi prin versea, un mozaic plutitor de vegetaţie, ale cărui ape conţin nenumăraţi peşti electrici, lamantini, ameninţaţi cu dispariţia, şi delfini de râu, după care prin terra firme, deasupra luciului apei, unde, printre uriaşi copaci tropicali, poţi vedea porci sălbatici, jaguari şi tatu.
În timp ce aluneci pe apele acestui fluviu lat şi lent, treci pe lângă maluri dominate de junglă, cu plante agăţătoare care atârnă din frunzişul de un verde magnific la înălţimi de 45 m; nu poţi să nu te simţi copleşit de senzaţia că aceste locuri au fost modelate de forţe primare.
O să vezi plante de toate formele şi dimensiunile, străluciri iridescente de la fluturi şi păsări, o să auzi câteodată chemări de păsări care îţi dau fiori şi ecouri de animale care străbat jungla.
O experienţă care îţi va schimba viaţa.
CE ESTE
Cea mai mare pădure tropicală umedă din lume.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu un zbor internaţional sau Intern până la Manaus.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând – tot timpul anului e cald şi plouă.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Manaus, la 16 km de Encontra Das Aguas.
NU RATA
Bazinul Iul Rio Negro, cel mal mare curs de apă neagră din lume, şi cascada Carabinani, ambele în Parcul Naţional Jau.
TREBUIE SĂ ŞTII
Pădurea amazoniană produce 20% din oxigenul planetei, dar acum este serios ameninţată. Din cei 10 milioane de indigeni sau mai mulţi care au trăit aici odinioară în armonie cu natura, astăzi mai sunt doar vreo 200 000.
Deşi ceea ce s-a pierdut nu mai poate fi recuperat, măcar există o mică speranţă pentru viitor; în perioada 2002 -2006, numărul pădurilor protejate s-a triplat, iar rata despăduririlor a scăzut cu 60%