popocatepetl

Vulcanul Popocatepetl

Numele îi este aztec şi înseamnă „munte fumegos” – Popocatepetl este unul dintre cei mai activi vulcani din Mexic. În ultimii 600 de ani, erupţiile lui au fost relativ blânde, iar coloanele de cenuşă s-au ridicat deasupra vârfului la doar câţiva kilometri.

Însă poziţia lui, la 45 km de Puebla şi la 70 km de Ciudad de Mexico, precum şi înălţimea de 5 465 m fac din activitatea sa vulcanică o ameninţare permanentă pentru cei peste 40 de milioane de oameni care trăiesc în raza lui de acţiune. Chiar recent, în 2000, vulcanul a revenit la viaţă hârâind şi a topit zăpada, trimiţând-o jos, spre văile din apropiere, în valuri de noroaie şi roci incandescente.

Popocatepetl este un vulcan deosebit de frumos, cu versanţi impresionanţi, plini de verdeaţă, care urcă abrupt până la inelul de zăpadă şi gheaţă ce-i încercuieşte vârful fumegând. Fiind aproape perfect simetric din fiecare unghi, a devenit o imagine emblematică pentru Mexicul modern, aşa cum a fost şi pentru azteci şi pentru coloniştii spanioli.

Cei din urmă şi-au lăsat amprenta asupra muntelui: 14 mănăstiri, bine conservate, construite de primii misionari franciscani, dominicani şi augustinieni. Acestea se numără printre exemplele clasice de arliitectură colonială a Mexicului şi devin un popas bine-venit pentru vizitatorii vulcanului.

CE ESTE

Vulcan activ, al doilea din America de Nord ca înălţime.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Puebla.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puebla, la 40 km.

NU RATA

Mănăstirile coloniale.

TREBUIE SĂ ŞTII

În mitologia aztecă, Popocatepetl a fost un războinic temut.