vulcanul-paricutin

Vulcanul Paricutin

Paricutin este un vulcan din statul Michoacan. Este practic cel mai tânăr dintre cei peste 1 400 de vulcani din Mexic, dar unicitatea lui constă în faptul că toate etapele formării sale au fost monitorizate de la bun început.

În 1943, a erupt brusc, aruncând valuri de cenuşă şi roci într-un lan de porumb în care lucrau agricultori. Într-un an, a crescut la 336 m şi a îngropat satele Paricutin şi San Juan Parangaricutiro. Erupţiile au continuat cu mai puţină violenţă de-a lungul anilor şi au împrăştiat straturi de lavă până la 25 km distanţă, iar înălţimea vulcanului a crescut la 424 m; în 1952, după şase luni de spectacol glorios de explozii, erupţiile s-au oprit definitiv.

Din fericire, Paricutin este un vulcan monogenetic, ceea ce înseamnă că nu va mai erupe niciodată.

Stratul de lavă tronează astăzi cu mândrie peste aceste pământuri fertile şi liniştite. Din Angahuan, oraşul din secolul al XVI-lea aflat la poalele muntelui şi orientat spre Paricutin, o cărare şerpuită coboară în vale.

De la vegetaţie luxuriantă ajungi la straturi de cenuşă de un negru metalic, strălucitor. Zidurile şi clopotniţa bisericii San Juan Parangaricutiro se ridică tăcute din valuri fluide de rocă vulcanică, martore la ruina din jur. După biserică, un urcuş abrupt de 5 km te duce la marginea conului vulcanic. Priveliştea este magnifică.

CE ESTE

Un vulcan monogenetic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Morelia, prin Uruapan şi Angahuan

CÂND SĂ TE DUCI

Tot anul.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Angahuan, la 6 km.

NU RATA

Arhitectura „plateresco”, amestec între stilurile spaniol, arab şi tradiţional mexican, din Angahuan.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă vrei sâ închiriezi un cal, ai grijă s-o faci şi pentru drumul de întoarcere.