urşii-grizzly-din-cariboo-chilcotin

Urşii grizzly din Cariboo Chilcotin

Coasta Cariboo Chilcotin se află în zona centrală a Columbiei Britanice, la circa 240 km nord de Vancouver. Se întinde de la Oceanul Pacific, în vest, până la Munţii Cariboo, în est, şi cuprinde trei parcuri naţionale din Columbia Britanică. Două râuri importante curg prin această regiune, limpedele Chilcotin şi noroiosul Fraser, dar la frumuseţea sălbatică a regiunii contribuie nenumărate alte râuri şi lacuri.

Partea vestică a versanţilor de coastă este mai uscată. Aici se află platoul Fraser, format cu milioane de ani în urmă de un strat de gheaţă care a turtit şi a nivelat pământul; cele două râuri, de la vest şi de la est, şi-au săpat în el albii cu maluri abrupte.

Aceasta este ţara ursului grizzly (Ursus arctos), animal omnivor care se hrăneşte cu plante şi rădăcini, cu pui de căprioară, elani sau caribu ori, în toiul verii, cu imense cantităţi de somon, care urcă în amonte să-şi depună icrele.

Un mascul adult poate să ajungă până la 2,8 m lungime, 1,5 m înălţime la umăr şi 800 kg. Grizzly au blană maronie-neagră, zbârlită, de obicei înspicată pe umeri şi pe spate. Cea mai mare parte a timpului sunt solitari, dar se pot reuni atunci când apare o sursă bogată de hrană, cum ar fi migraţia somonilor, când fiecare adult mănâncă până la o tonă de peşte într-o perioadă de şase săptămâni.

Pentru urşi este esenţial să se îngraşe, ca să poată supravieţui perioadei de hibernare. împerecherea are loc la sfârşitul primăverii, iar femela naşte 1-^1 pui în mijlocul iernii. Hrănindu-se cu laptele mamei până în primăvară, puii ies din adăpost cu aceasta odată cu reapariţia frunzelor şi a mugurilor.

CE ESTE

Superbă zonă sălbatică unde te poţi bucura de activităţi în aer liber, precum drumeţii, plimbâri cu canoea sau rafting, şi poţi vedea şi urşi grizzly.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina de la Vancouver.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Quesnel sau Prince George.

NU RATA

Pescuitul de somoni al urşilor, de la mijlocul lui iulie până la sfârşitul lui august.