străvechea-pădure-de-pini-bristlecone-california

Străvechea pădure de pini bristlecone, California

Pinii bristlecone fac parte dintr-un mic grup de copaci din specia Pinus longaeva, care se laudă cu cel mai vechi organism viu cunoscut vreodată. Poreclit Matusalem, acest copac are în jur de 4 700 de ani şi încă mai creşte.

Alături de exemplare mai tinere din specia sa, el se află în străvechea pădure de pini bristlecone din California, parte a Rezervaţiei Forestiere Inyo National Forest din Munţii White.

Vechimea acestor copaci a fost descoperită de Edmund Schulman, care a observat că anumite specii de copaci care au trăit în condiţii vitrege în păduri de altitudine arată în inelele de creştere dovada că au supravieţuit unor mari secete.

În 1953, auzind de existenţa acestor arbori străvechi din zonă, el a vizitat Munţii White şi a descoperit că aceşti copaci, mulţi dintre ei cu vârste între 3 000 şi 4 000 de ani, au crescut în locuri în care ai fi zis că e imposibil să se dezvolte, la altitudini între 3 048 şi 3 354 m. În 1957, vârsta lui Matusalem a fost estimată la 4 723 de arii.

Munţii White sunt alcătuiţi din gresie cuarţitică şi granit cu aflorimente de dolomil. Aceşti munţi primesc sub 30 cm de precipitaţii anual, mai ales sub formă de zăpadă. Clima e rece, uscată şi vântoasă, iar solul este sărac. Copacii au porţiuni mari de lemn uscat, cu fâşii înguste de scoarţă vie.

Există două pâlcuri de pini bristlecone, Dumbrava Schulman şi Dumbrava Patriarhului, acolo unde se află şi cel mai maro pin bristlecone din lume, după numele căruia a fost botezată pădurea. Zona este izolată şi reprezintă o locaţie preferată pentru realizatorii de filme şi fotografi, pentru că de aici se vede cea mai spectaculoasă panoramă asupra Munţilor Sierra şi bazinului Nevada.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui mai până în noiembrie, în funcţie de zăpadă

CEL MAI APROPIAT ORAŞ Bishop, la 55 km.

NU RATA

Flori sălbatice în august, punctul de observare Sierra View Overlook.

TREBUIE SĂ ŞTII

La intrare se plăteşte o taxă modică.

Locul unde se află Matusalem nu este cunoscut publicului pentru a feri copacul de acte de vandalism.